Gabriela Dinu Știri 26.03.2023 11:57

Cu ce se ung cozonacii ca să sclipească şi să fie gustoşi

Cu ce se ung cozonacii ca să sclipească şi să fie gustoşi

În perioada aceasta şi nu numai, gospodinele din toată ţara caută cele mai interesante sfaturi şi trucuri pentru a face cel mai bun cozonac. Ne aflăm în postul Paştelui şi în scurt timp acestea vor frământa desertul tradiţional şi delicios pe care sî îl pună pe masă în această zi de sărbătoare.

Cu ce se ung cozonacii ca să sclipească şi să fie gustoşi?

Ca să aveţi cei mai gustoşi cozonaci, care să sclipească şi să aibă un gust deosebit, trebuie să folosiţi gălbenuş de ou bătut, amestecat cu miere. Dar mai multe despre reţeta ideală pentru cozonac de Paşte veţi afla din rândurile care urmează.

Reţeta de cozonac spune că aveţi nevoie de 1,2 kg de făină de calitate, un pahar de miere de albine, 200 gr de stafide, 500 mg miez de nucă, două pahare de unt, 50 gr dorjdie, 2 plicuri de zahăr vanilinat, 400 gr de zahăr, coaja de la o lămâie, o linguriţă de sare şi o esenţă de rom.

Se amestecă zahărul cu laptele, iar untul se pune la topit. Apoi separaţi gălbenuşurile şi le bateţi cu zahăr, iar albuşurile le veţi freca folosind puţin zahăr. Dizolvaţi drojdia de bere în puţin lapte călduţ, apoi puneţi ouăle şi restul de lapte şi începeţi să frământaţi.

Reţeta de cozonac: mod de preparare

Atunci când aluatul va începe să se lege trebuie să adăugaţi untul, esenţa de rom, stafidele, zahărul vanilat şi coaja de lămâie, după care frământaţi pentru încă 15 minute şi lăsaţi aluatul la dospit.

Tocaţi miezul de nucă şi amestecaţi-l cu miere, după o oră veţi împăarţi aluatul în funcţie de câte bucăţi de cozonac doriţi să faceţi şi întindeţi bucata pe o planşetă. Umpleţi cu nuca şi rulaţi. Tava în care veţi coace cozonacii trebuie să fie unsă bine cu unt şi tapetată cu făină, după care aşezaţi cozonacii şi lăsaţi-i să crească atât cât este tava. Următorul pas este să bateţi două ouă, pe care să le amestecaţi o o lingură sau două de miere de albine şi ungeţi cozonacul pe deasupra. Aşa, cozonacul tău va fi rumen şi sclipicios, iar gustul său va fi unul inconfundabil.