>
Paștele se apropie, iar românii își doresc să aibă mesele pline de bunătăți. Cozonacul, friptura, pasca sau drobul sunt doar câteva dintre preparatele nelipsite de sărbători. Totuși, oamenii trebuie să fie atenți de unde cumpără produsele necesare pentru că unii comercianți au pus prețuri uriașe. Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de miel în Cluj-Napoca?
Paștele se apropie, iar mesele vor fi încărcate cu bunătăți. Carnea de miel, nelipsită de sărbătorile pascale, însă românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a se bucura de această tradiție. Nici legumele nu sunt prea ieftine.
Cât costă un kilogram de carne de miel în Cluj-Napoca
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a publicat mai multe imagini cu produse realizate într-o piață din Cluj-Napoca. Reprezentanții organizației au vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la prețurile uriașe afișate cu trei săptămâni înainte de piață.
Printre cele mai scumpe produse se numără carnea de miel. Un kilogram a ajuns să coste chiar și 60 de lei. Această friptură este „vedeta” mesei de Paște, motiv pentru care mulți români își doresc să o consume. Ei bine, oamenii trebuie să scoată mulți bani din buzunar pentru a respecta tradiția.
Nici legumele nu sunt pentru toate buzunarele la Cluj-Napoca. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a atras atenția cu privire și la alte prețuri, precum castraveți – 25 de lei/ kg, varză românească – 12 lei/ kg, ridichi – 4 lei/ legătura și ceapă – 3 lei/ legătura.
Cozonacul va fi și el mai costisitor anul acesta din cauza contextului economic. Cozonacii tradiționali, dar mai ales cei cu umpluturi speciale, precum fisticul, se numără printre cele mai scumpe variante.
„Listele deja le închid pe 1 aprilie, de la an la an sunt tot mai mulţi cozonaci. Tradiţional moldovenesc, care porneşte de la 155 de lei. De Paşte o să am fistichiul, care e umplut cu fistic proaspăt. Acesta pornește de la 190 de lei”, a declarat Anca Bulboacă, cofetăreasă, pentru Observator.
În schimb, pentru cei cu un buget mai restrâns, există și opțiuni mai mici, disponibile la prețuri mai accesibile. Prețurile diferă semnificativ în funcție de rețetă și de ingredientele alese.
„Nu se mai rezumă la cozonacul acela de un kilogram, cât se poate de mic, eventual de 500 de grame. Kilogramul de cozonac este 120 de lei, la 500 de grame 65 de lei”, a declarat proprietara unei cofetării.