Tudosie Andrei Știri 16.02.2024 23:14

Cristian Mungiu: CV, Varsta, Biografie, familie, surse de venit, afaceri

Cristian Mungiu: CV, Varsta, Biografie, familie, surse de venit, afaceri

S-a născut în municipiul Iași, într-o familie respectabilă, în care tatăl, Ostin Mungiu, era medic și profesor universitar la UMF Iași, iar mama, Maria Mungiu, se dedicase predării limbii și literaturii române.

Cine este Cristian Mungiu

Alături de el în această familie notabilă se afla și sora sa, Alina Mungiu-Pippidi, cu o formare în medicină psihiatrică, dar care a ales să se facă cunoscută în lumea politicii, devenind un important politolog, activist civic și analist politic.

Cristian Mungiu și-a dedicat perioada de studii domeniului limbii și literaturii engleze și americane, iar ulterior a avut o incursiune în lumea educației, desfășurându-și activitatea ca profesor. Pe lângă aceasta, a acumulat experiență în domeniul jurnalismului, contribuind și ca ziarist, și în mediul radio și televiziune, ocupând funcții de moderator.

În anul 1998, și-a finalizat studiile la Academia de Teatru și Film din București, iar ulterior și-a adus contribuția în lumea cinematografiei, lucrând în funcția de regizor secund la producții notabile, printre care se numără filmul „Le Capitaine Conan”.

A avut o contribuție semnificativă în domeniul regiei prin regizarea unor scurtmetraje, pentru care a fost distins cu diverse premii, inclusiv titlul de cel mai bun regizor la Festivalul Dakino din 2000, pentru scurtmetrajul „Zapping”.

Lungmetrajul său intitulat „Occident” (2002) a avut o apariție notabilă în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de Film de la Cannes și a reușit să obțină Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Cristian Mungiu a devenit faimos datorită filmului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), care a atras atenția juriului Festivalului de Film de la Cannes. După proiecția acestui film remarcabil, regizorul a fost onorat cu Premiul Federației Internaționale a Presei Cinematografice și cu un prestigios premiu din partea administrației educației naționale din Franța.

Filmografie

1998 – Mariana (scurtmetraj)

1999 – Mîna lui Paulișta (scurtmetraj)

1999 – Nici o întâmplare (scurtmetraj)

2000 – Zapping (scurtmetraj)

2000 – Corul Pompierilor (scurtmetraj)

2002 – Occident (lungmetraj)

2005 – Obiecte pierdute (segmentul Legenda curcanului zburător)

2007 – 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (lungmetraj)

2009 – Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber

2012 – După dealuri (lungmetraj)

2016 – Bacalaureat (film) [9] [10]

2022 – R.M.N. (film)