>
Printr-un contract de comodat, proprietarul unui imobil poate oferi cu titlu gratuit unei alte persoane folosinţa bunului său pe o anumită perioadă.
Cel care îl oferă se numeşte comodant, cel care îl primeşte este comodatar, iar locuinţa poate fi folosită permanent sau pe o perioadă limitată. Acesta din urmă îl poate utiliza ca pe o locuinţă, ca pe un spaţiu comercial, punct de lucru, sală de sport sau orice altceva îşi doreşte.
Conform Noului Cod Civil, acesta se mai numeşte şi împrumut de folosinţă şi prin el se transmite exclusiv utilizarea locuinţei, nu şi deţinerea ei.
Pentru a realiza un astfel de contract, ai nevoie de următoarele documente:
Preţul obţinerii unui contract de comodat la notar este fix, de 297 de lei, indiferent de valoarea pe care imobilul respectiv o are. Dacă acest contract de comodat se face între soţi, atunci va trebui să fie achitat şi tariful CNARNN, de verificare al regimului matrimonial, care costă 17 lei.
Pe un astfel de document veţi putea regăsi următoarele date extrem de importante:
Bunul imobil pentru care se eliberează documentul respectiv va fi descris în acesta întocmai, folosindu-se de elementele indicate în actul de proprietate, care poate fi un contract de vânzare – cumpărare sau un certificat de moştenitor.
Comodatarul, cel care primeşte în folosinţă imobilul respectiv, se obligă să respecte anumite reguli şi condiţii: