Gabriela Dinu Ceaiuri 29.04.2023 18:30

Conținutul de cafeină al ceaiului verde: Cât de multă cafeină conține ceaiul verde

Conținutul de cafeină al ceaiului verde: Cât de multă cafeină conține ceaiul verde

Cofeina se regăseşte în ceaiul verde în mod natural, fiind un stimulent natural care se consumă pe tot globul datorită rolului său de a stimula atenţia şi combate oboseala.

În ceaiul negru se ştie deja că se regăseşte mai multă cofeină decât în cafea inclusiv, dar ce concentraţie are ceaiul verde, de fapt?

Câtă cofeină are o ceaşcă de ceai verde?

Conform studiilor, cofeina are un rol important în sănătatea umană, deoarece îmbunătăţeşte starea de spirit şi funcţiile creierului, stimulează metabolismul şi creşte inclusiv performanţa la exerciţiile fizică. Într-o ceaşcă de ceai verde, de aproximativ 230 de ml, se regăseşte un conţinut de aproximativ 35 de grame de cofeină. Cifrele variază în funcţie de sortimentul de ceai verde ales, de condiţiile în care acesta a fost cultivat, de modalitatea de procesare, precum şi de cea de preparare. Dar cantitatea medie este undeva între 30 şi maximum 50 de mg de cofeină la o ceaşcă de ceai verde de aproximativ 230 de ml.

Ca fapt divers, ceaiul verde conţine mai puţină cofeină faţă de băuturile de tip cola, energizantele, cafeaua, espresso.

Pentru că sunt persoane care pot fi sensibile la efectul cofeinei, consumul acesteia poate determina diverse stări, precum neliniştea, insomnia sau chiar bătăile neregulate ale inimii. De aceea, se recomandă maximum 200 mg de cofeină pe zi. Dacă, totuşi, vrei să consumi ceai verde şi doreşti să reduci cantitatatea de cofeină din aceasta, iată ce poţi face:

Cum alegi cel mai bun ceai verde?

În primul rând, trebuie să reţineţi că în ceaiul al plic veţi găsi mai multă cofeină decât în cel vărsat, asta pentru că frunzele de ceai din plicuri sunt bine mărunţite, iar cofeina este extrasă şi infuzată în băutură într-o proporţie mai mare. Deci, dacă vrei să reduci nivelul de cofeină pe care îl consumi, trebuie să alegi ceaiuri de tip vrac, în care frunzele să fie întregi.

Un alt aspect de care trebuie să ţineţi cont este acela că cu cât vei lăsa mai mult ceaiul la infuzat, în apă fierbinte, cu atât conţinutul de cofeină va scădea. Trebuie să ai grijă la temperatură, ea reglează conţinutul de cofeină din băutura ta.

Ceaiul japonez de tip pudră de la Matcha este cel mai bogat în cofeină decât toate celelalte, iar pudra care se amestecă în apă se consumă şi ea.