Ionita Raluca Știri 03.11.2022 10:23

In ce stadiu a ajuns investigatia celor 10 banci privind ROBOR. Insight EXCLUSIV de la Consiliul Concurentei

In ce stadiu a ajuns investigatia celor 10 banci privind ROBOR. Insight EXCLUSIV de la Consiliul Concurentei

Consiliul Concurenței investigheaza băncile care participă la calculul ROBOR, privind evolutia dobanzilor pe care deja mii de romani cu rate la banca nu le mai pot sustine. 

Informatia privind descinderea la cele 10 banci a fost cofirmata si de sursele stiridrecte.ro, care au venit si cu un update la situatia controlului pe care membri ai consiliului concurentei il efectueaza in aceaste zile.

Stiridirecte.ro a contactat o persoana din corpul de control care se ocupa de investigatia celor 10 banci si a obtinut o declaratie in exclusivitate care confirma investigatia si precizeaza stadiul ei. „Intr-adevar. Am fost si eu acolo ieri (nr marti, 01 noiembrie). Din pacate nu va pot spune mai multe, investigatia nefiind finalizata”, ne-a transmis membrul Consiliului Concurentei, care va reveni cu detalii oficiale inadata ce investigatia va fi finalizata. Conform surselor noastre, inspectorii Consiliului Concurentei a verificat sistemul informatic al bancilor, la fel si sistemul de mesagerie intre banci.

Daca vor fi gasite vinovate, bancile risca o amenda de 10% din cifra de afaceri, o suma uriasa, avand in vede ca BCR a avut un venit net in 2020 de 733.000.000 de euro. Conform surselor stirdirecte.ro, vom avea un verdict in aceasta speta la inceputul anului 2024

Băncile vizate de aceasta investigatia a Consiliului Concurentei sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

Conform regulilor BNR, ROBOR se calculează ca media arit­me­tică (după eliminarea extremelor) a do­bân­zilor cotate de băncile care participă la pro­cesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00. Spre exemplu, dacă un participant la calculul ROBOR a cotat pentru ROBOR 3 luni nivelul de 2,97%, este obligat ca, la solicitarea oricărui alt participant adresată în intervalul 11:00 si 11:15, să îi împrumute acestuia o sumă de până în 5 milioane de lei la rata de 2,97%..

„Rata ROBOR pentru fiecare scadenţă este calculată de agentul de calcul ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare participant la Fixing pentru depozitele plasate într-un interval de 30 minute înainte de fixing după eliminarea extremelor. Rata cotată de către un participant pentru Fixing reprezintă rata la care sunt oferite depozite în RON unui alt participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID şi ROBOR de către agentul de calcul. Ratele ROBID şi ROBOR stabilite la Fixing sunt publicate de agentul de cal­cul în aceeaşi zi în termen de 5 mi­nute de la fixing“, potrivit noilor reguli ale BNR operaţionale începând cu data de 11 noiembrie 2019.

Investigatia are în vedere o eventuala înțelegere pentru fixarea dobânzilor. In urma cu aproximativ doua luni, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR,  a spus, referindu-se la creșterea accelerată a ROBOR, că „băncile au sărit calul”.