Gabriela Dinu Știri 05.10.2023 16:18

Companii austriece care exista în România

Companii austriece care exista în România

În România se află unele dintre cele mai mari companii austriece, care au zeci de angajaţi români sau alte naţionalităţi. Din decembrie 2022, aceşti parteneri economici ai noştri au blocat intrarea României în Spaţiul Schengen, dar afacerile au continuat să meargă.

Demintarii români au îndemnat atunci la un boicot general, dar lucrurile s-au liniştit în prezent. A existat un moment de declin pe piaţa afacerilor austriece de la noi din ţară, însă nu pentru mult timp.

Ce firme austriece funcţionează în România

Există o mulţime de companii din Austria care îşi rulează activitatea la noi în ţară, iar majoritatea au ca obiect de activitate moda, bijuteriile, bănci, petrol, gaze şi chiar IT.

De departe cea mai cunoscută este OMV Petrom, iar aceasta este chiar cea care a înregistrat cel mai mare profit. Cu o activitate în distribuirea carburanţilor, OMV Petrom a avut în 2021 venituri totale în valoare de 23 de miliarde de lei.

Porsche este iarăşi o firmă ce provine din Austria, iar secţia din România a înregistrat în anul precedent venituri de 3,4 miliarde de lei. O firmă de care poate că nu aţi auzit este HS Timber Production şi chiar dacă numele său nu vă spune nimic, aceasta înregistrează peste 600 de milioane de lei din activitatea de prelucrare a lemnului.

Lista companiilor din Austria ce lucrează în România

Conform specialiştilor, la nivelul întregii ţări, există companii austriece care înregistrează în fiecare an o cifră de afaceri de peste 80 de miliarde de lei. De aici şi marele semn de întrebare atunci când guvernarea vieneză a răspuns negativ atunci când s-a prezentat propunerea ca România să intre în spaţiul liber, propunere ce afectează inclusiv Austria, în ideea derulării afacerilor.

Alte firme cu capital austriac ce rulează activitatea la noi în ţară sunt: Raiffeisen, Volksbank AG, BCR – Erste Bank, Gebruder Weiss, Immofinanz, Vienna Insurance Group, Red Bull, Julius Meinl, Pfanner, Stroh, Swarowski, Strabag, Porr Construct, Uniqua Insurance, Fischer. Iar astea sunt doar cele mai mari firme ce îşi desfăşoară activitatea la noi în ţară.