>
Dacă ești șofer ar trebui să știi că este interzis să te urci la volan după ce ai consumat băuturi alcoolice. Dacă mulți conducători auto ai impresia că dacă ai onsumat o singură bere, nu vor fi depistați de polițiși, ei bine, nu este deloc așa. În cazul în care faceți o asemenea greșeală, vă puteți alege cu dosar penal. Cel mai bine este să fiți precauți, pentru a evita problemele.
Nu puține sunt cazurile când șoferii se urcă băuți la volan. Acest lucru costă, fie permisul suspendat, fie dosar penal. Oricum ar fi, trebuie să evitați să comiteți o asemenea greșeală. Alcoolemia reprezintă cantitatea de alcool din sânge. Se exprimă în grame de alcool per litru de sânge şi se poate măsura în respiraţie, în probele de sânge sau de urină.
Alcoolemia de 0,10 mg/l înseamnă că o persoană are 1 parte de alcool pur la 10.000 de părţi de sânge. Este inportant de știut că alcoolemia este sancționată contravențional în cazul în care nu este mare.
O alcolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 6 luni.
Atunci când șoferii sunt prinși cu o alcoolemie de peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat, cea ce înseamnă minimum 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune. Acest lucru se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.
„Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge”, se mai arată în Codul Rutier 2020.
Firește, alcoolemia difertă de la un om la altul, spre exemplu, o persoană care are o masă corporală de 70 de kilograme şi bea un litru de bere, va avea o alcoolemie de 0,57 de grame la mie, întrucât un litru de bere echivalează cu ingerarea a 50 de grame de alcool pur, valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, rezultatul fiind împărţit la 70 de kg, arată calculele realizate de gândul.ro
Poliția Română recomandă șoferilor să nu consume băuturi alcoolice înainte de a se urca la volanul oricărui autoturism.