Tudosie Andrei Ceaiuri 30.08.2023 14:49

Clasele de ceai Assam: Decodificarea spectrului de calitate

Clasele de ceai Assam: Decodificarea spectrului de calitate

Provenind din regiunea nord-estică a Indiei, acest ceai este cunoscut pentru infuzia sa intensă, cu note caracteristice de malt. Termenul „ceai irlandez pentru micul dejun” a fost adoptat datorită calităților sale tonifiante, fiind alegerea potrivită pentru a începe ziua cu energie.

Clasele de ceai Assam

Pe lângă efectul său revigorant, ceaiul Assam oferă și beneficii pentru sănătatea inimii și a sistemului circulator, consolidând astfel poziția sa în rândul băuturilor cu multiple avantaje.

Acest soi mare de frunze este derivat din frunzele arborelui Assamese. În mediul său natural, acest arbore poate ajunge la o înălțime de până la 20 de metri, însă în plantațiile de ceai, înălțimea sa este limitată la aproximativ 2 metri.

Arborii de ceai Assamese sunt crescuți în nord-estul Indiei, în provincia Assam, această zonă fiind un lider în producția de ceai. Rezultatele culturii sunt distribuite pe scară globală, ajungând în țări din întreaga lume, cu accent pe exportul către Europa.

Compoziția ceaiului Assam:

-antioxidanți;

-taninuri;

-cafeina;

-fenoli;

-fitoestrogeni;

-flavonoide;

-taninuri;

-acizi organici;

-Vitaminele B și C;

-minerale;

-uleiuri esențiale

Există mai multe soiuri de ceai negru:

Aurul este una dintre cele mai bune note;

Assam Bari – o varietate de elită cu malț și note picante;

Harmutti – are un gust de tartă mai pronunțat;

Mokalbari – are o nuanță de miere;

Premium Mangalam – constă din mai mulți muguri de aur;

I dyu – caracteristica sa distinctivă este un gust pronunțat de fructe, băutura are o culoare roșie-aurie;

Raidang – are o nuanță roșie, are gust de coniac scump;

Jamguri – are o aromă cu note de fructe uscate și o nuanță de rubin.

Cum să alegi ceaiul Assam

Calitatea materiilor prime poate fi evaluată în funcție de tipul de frunze de ceai utilizate. Frunzele trebuie să prezinte o răsucire compactă, dimensiuni medii și nuanțe aurii uniforme pentru a indica o calitate superioară.

Pe piață există o varietate de mărci de ceai Assam, dar care este alegerea optimă? În mod evident, produsele provenite din India ar trebui să primească prioritate, cum ar fi cele de la Newby sau Meleng. Cu toate acestea, obținerea acestui ceai poate fi provocatoare și costurile pot fi semnificative.