>
După dizolvarea guvernului și demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru, Nicușor Dan, președintele ales, se află în fața unei provocări majore: trebuie să poarte negocieri decisive cu principalele formațiuni politice pentru a asigura formarea unui guvern stabil.
Miercuri, 28 mai, negocierile dintre noul președinte al României și partidele politice au intrat într-o etapă decisivă, în care au fost analizate mai multe opțiuni pentru conducerea guvernului. La Palatul Cotroceni, cea mai discutată propunere rămâne desemnarea lui Ilie Bolojan în funcția de prim-ministru, susținut de o coaliție largă formată din PNL, USR, PSD, UDMR și grupul minorităților.
Potrivit Libertatea, Ilie Bolojan nu s-ar bucura de susținere totală din partea PNL, nici de toate grupările din PSD. Nemulțumirile provin în special din rândul unui grup influent din PNL, condus de Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov, alături de câțiva lideri locali.
Aceeași sursă scrie că nici președintele PSD, Sorin Grindeanu, nu privește cu favorabilitate propunerea ca Ilie Bolojan să preia funcția de premier.
Sursele din interior indică faptul că, în negocierile de la Palatul Cotroceni, opțiunea unui guvern tehnocrat nu este exclusă și câștigă tot mai mult teren. Aceasta reprezintă o alternativă propusă de PSD, care ia în calcul un premier apolitic pentru a asigura stabilitate și expertiză.
Victor Negrescu, vicepreședinte PSD în Parlamentul European și participant la discuțiile recente, a afirmat că această variantă începe să capete formă, deși nu a fost încă propus un candidat concret. În același timp, în spațiul public a fost avansat numele lui Lucian Croitoru, consilier al Băncii Naționale, ca posibil lider al unui astfel de guvern.
„E o stradă înfundată’ care duce spre eșec, declara recent Kelemen Hunor, președintele UDMR, despre varianta premierului tehnocrat.
Rotativa la conducerea guvernului a reintrat în atenția discuțiilor politice de la Cotroceni, însă această idee ridică încă multe întrebări. Principalul semn de întrebare este numărul exact al schimbărilor planificate: dacă este vorba despre o singură rotație, prin care premierul PNL va fi înlocuit de un reprezentant PSD, sau despre două runde, cu o a doua schimbare ulterioară ce ar aduce un premier din partea USR.
Sursele politice consultate de Libertatea arată că discuțiile vor avea, cu siguranță, mai multe runde. Fiecare partid va trebui să meargă în forurile interne unde să expună variantele pe care sunt deschiși sau nu să le accepte pentru viitoarea guvernare.