Ioana Filipescu Știri 06.04.2023 22:45

Cele mai bune locuri pentru pescuit în Romania – ghidul complet

Cele mai bune locuri pentru pescuit în Romania - ghidul complet

Lista ar fi foarte lungă, dar noi ne-am oprit la un TO 10 al celor mai bune bălți pentru pescuit din România. Plus, evident, ghidul complet! Ce vom prezenta în acest articol dedicat împătimiților pescari?

Toate datele despre balta unde pescarii doritori de capturi uriașe sau de frecvența cu care va mușca pește, dar și multe alte elemente care nu sunt deloc de neglijat. Dezvăluim, așadar, următoarele date despre baltă!

Dacă se pescuiește în regim Catch & Release sau cu reținere, tarifele de pescuit practicate, speciile de pești la care ne așteptăm să tragă, densitatea și greutatea peștilor, în special a crapilor, cât a cântărit recordul bălții, suprafața și adâncimea lacului, distanța între maluri. Dar și dacă este permis pescuitul plantat, facilitățile oferite, ce anume diferențiază balta. Sunt multe indicii despre lac, pe care obligatoriu trebuie să le parcurgeți, dacă vreți, îndr-adevăr, să mergeți aproape la sigur.

TOP 10 bălți de pescuit din România

1. Lacul Tâncăbești (București)

Lacul Tâncăbești este recunoscut de toți pescarii din București și de pe lângă Capitală, în special grație capturilor mari de crap și de cteno.

Are un regim de pescuit Catch & Release, o taxă de pescuit de 200 de lei pentru două persoane pentru un timp de 24 de ore. Pescuitul plantat este permis.

Crap, cteno (ten), somn, fitofag, albitură și, bineînțeles, răpitor (șalău și biban) sunt speciile de pești pe care le putem prinde.

Recordul bălții: somn de 120 de kg, scoicar de 71 kg, crap de 38,8 kg, cteno de 34 kg.

Media generală la capturile de crap și cteno, care se prind cel mai mult, este de 15 kg, respectiv, 18 kg.

Suprafața iazului Tâncăbești este de 78 de hectare, are o adâncime medie de trei metri, iar distanța dintre maluri este de 150-500 de metri.

 

2. Balta Hermes Periș (București)

Crap, răpitor, caras! Cu astfel de capturi vă veți întâlni frecvent la balta din Periș. Baltă care are o serie de propuneri atractive!

150 de lei este taxa de participare pentru 24 de ore pe balta cu o suprafață de 18 hectare, cu adâncime de 1,5-2,6 metri și distanța între maluri de 60-210 metri.

Cu media capturilor la crap de 13,5 kg și recordul de 28,8 kg, dar și cu facilitatea pontoanelor, balta de la Periș este una dintre cele mai căutate de pescari.

 

3. Balta Dyno Lake (Călărași)

Dyno Lake este un proiect unic în România și își propune să satisfacă cele mai exigente cerințe ale celor mai iscusiți pescari. Amenajarea piscicolă situată în județul Călărași, comuna Frumușani, sat Pasărea, nu este departe de București, doar 25 de km o despart de Capitală.

Regimul de pescuit este același, Catch & Release, dar taxele variază în funcție de sectoarele unde pescarul își întinde lansetele sau undițele: 240 lei / 24h Sector A și B; 70 lei / 12 h Feeder / Crap Sector C.

Crap, lin, răpitor și scoicar sunt speciile de pești de care se pot bucura pescarii care aleg balta Dyno, din Călărași.

Densitatea de crap pe sectoarele bălții:

Sectorul A: 750 kg / ha; 150 buc / pește 10 kg

Sectorul B: 750 kg / ha

Sectorul C: 1 tonă / ha

Sectorul E: 2T / ha

Greutatea crapilor pe sectoare:

Sectorul A: 2 kg – 32 kg

Sectorul B: 2 kg – 31 kg

Sectorul C: medie 3 kg – 9 kg

Sectorul E: medie 3 kg – 9 kg

Recordul bălții pe sectoare:

Sectorul A: 24 kg

Sectorul B: 21 kg

Sectorul C: 6 kg

Sectorul E: nespecificat

Suprafața bălții pe sectoare:

Sectorul A: 5,5 hectare

Sectorul B: 4 hectare

Sectorul C: 12 hectare

Sectorul E: 50 hectare

Adâncimea bălții pe sectoare:

Sectorul A: până în 3 metri

Sectorul B: 2,5 metri

Sectorul C: până la 6 metri

E: Până la 11 metri

Distanța dintre maluri pe sectoare:

Sectorul A: până la 134m

Sectorul B: până la 86m

Sectorul C: până la 410m

Sectorul E: până la 640m

În dreptul facilităților pe care le pune la dispoziție balta Dyno Lake sunt căsuțe, iluminat, saltea, minciog și sling (Sectoarele A și B).

 

4. Balta Delta Gruiului (Oltenița)

Câteva noi reguli au intervenit la balta Delta Gruiului, acolo unde pescarii se pot delecta cu diferite capturi, între care somnul african.

Astfel, începând cu luna iulie a anului trecut, se aplică următoarele prețuri:

Taxa de pescuit pentru crap, ten, caras și somn african este de 25 de lei pentru 12 ore. Taxă care se aplică toturor celor care pescuiesc și au vârsta peste 16 ani.

Peștele prins, peste limita de 3 kg, nu este gratuit, ci va fi plătit după următorul tarif: caras – 15 lei/kg, crap/ten – 30 lei/kg, somn african – 25 lei/kg.

Cu ce se laudă balta Delta Gruiului? Cu o densitate la crap de o tonă la hectar, cu greutatea crapilor între 1 și 12 kg, cu recordul bălții, care are opt hectare, un crap de 22 de kg, cu distanța dintre maluri de 260 de metri și cu o medie de adâncime de 1,5 metri.

5. Balta Monster Carp Lake (Siclău, județul Arad)

Regimul de pescuit pe balta din Siclău este tot de Catch & Release, iar taxa pentru pescuit este de 350 de euro, însă pentru o săptămână. Crap și răpitor se poate prinde, iar densitatea primei specii este de 365 de exemplare, a căror greutate medie se duce la 20 de kg.

Lacul are o suprafață de 12 hectare, o adâncime maximă de 8,5 metri, iar distanța dintre maluri este de 290 de metri.

Balta cu cea mai mare medie de greutate la crap din România, unde recordul este de 34,6, dispune de facilități precum duș, frigider, toalete, curent pe stand.

6. Balta Teiu Mavexim (Argeș)

Regimul de pescuit este Catch & Release, iar pentru 12 ore de dat cu bățiul în baltă, pescarul trebuie să plătească 75 de lei pentru 12 ore.

Crapul și somnul sunt speciile cu care se mândrește balta. Greutatea crapilor de pe baltă este cuprinsă între trei și 27 de kilograme, iar recordul de captură a atins 25 de kg.

Iazul are o suprafață de 30 de hectare, adâncime cuprinsă între doi și patru metri, iar distanța dintre maluri este de 70 – 200 de metri.

Este permis pescuitul plantat, iar ca facilități se găsesc iluminat, toalete, cabane.

7. Balta Horgești (Bacău)

Balta Horgești este cunoscută și drept lacul recordurilor din Moldova! Cel mai mare crap prins acolo a atins greutatea de 26 de kg. La Horgești se poate prinde crap cu o greutate variind între 2 kg și 26 kg.

Regimul de pescuit este Catch & Release și Reținere, iar taxa pentru pescuit este de 140 de lei pentru 24 de ore. Peștele reținut va fi plătit de pescar cu 14 lei / kg.

Crap, ten, caras, răpitor. Astea sunt speciile pe care le găsiți în iazul de la Horgești, unde crapul are cea mai mare căutare, de altfel, densitatea lui pe baltă fiind de 11 tone.

Balta se întinde pe o suprafață de 54 de hectare, are o adâncime de 1 – 3,4 metri, iar distanța dintre maluri este de 300 – 450 metri.

Capitolul facilități cuprinde 7 cabane, curent electric, umbră pe toată suprafața bălții.

8. Balta Cetariu (Bihor)

Crap, răpitor, caras, plătică. Asta se poate pescui în balta Cetariu, din județul Bihor, baltă care are o suprafață de 22 de hectare, adâncimi cuprinse între 1,2 – 5,2 metri și 180 – 320 metri distanța dintre maluri.

Taxa de pescuit este de 100 de lei pentru 24 de ore, iar amatorii au de ce să fie interesați, dată fiind rețeta de crap, greutate între 2 – 37,3 kg, cu o medie de 14 kg. Plus recordul bălții, unul impresionant, crap de 37,3 kg.

Să mai spunem că regimul de pescuit este clasicul Catch & Release.

9. Balta lui Otto (Bistrița Năsăud)

Pe balta lui Otto taxa de pescuit este de 150 de lei pentru 24 de ore, dar aici ai inclusă și căsuța unde te poți odihni nițel.

În regimul de pescuit Catch & Release te poți delecta cu pescuitul la crap, răpitor sau albitură, dar, demn de semnalat, recordul bălții este de crap de 22 de kg. Iar densitatea de crap pe baltă este de opt tone, cu o greutate a crapilor cuprinsă între șapte și 22 de kg, o medie de 12 kg.

Iazul se întinde pe o suprafață de trei hectare, are o adâncime medie de 2,5 metri, cu o distanță între maluri de 190 de metri (se pescuitește de pe ambele maluri, la 90 de metri).

Facilitățile, căsuță, terasă, toaletă, duș.

10. Balta La Trei Lacuri

Cum este lesne de dedus, balta cuprinde trei lacuri, unul mic, unul mijlociu, unul mare. În cel mai mic se află puiet, în cel mijlociu, crapi, carași și cleni mai mari, iar în cel mare, carași, crapi, cleni foarte mari.

Regimul de pescuit este de Catch & Release, iar în baltă găsiți crap, cteno, caras, sânger, somn, șalău, biban.

Greutatea crapilor din baltă este de cinci tone (pești între 2,5 și 7 kg) și două tone (între 7 kg și 18 kg). Recordul bălții este de 17,4 kg.

Balta are o surprafață de 10 hectare, o adâncime de 3,5-4,5 metri, iar distanța dintre maluri, 150-400 de metri.

Taxa pentru pescuit este de 40 lei/12h; 70 lei/24h; 140 lei/48h.

Parcare amenajată, toalete, standuri amenajate, balize luminate, pază permanentă, locație împrejmuită cu gard sunt facilitățile pe care le acordă Balta La Trei Lacuri.