>
La bază, ceaiul negru şi ceaiul verde provin din aceeaşi plantă. La fel se întâmplă şi în cazul ceaiului alb, numai că datele „problemei” se schimbă atunci când intervine procesul de oxidare şi modul de prelucrare, atunci se decide ce fel de ceai vom avea, alb, negru sau verde.
Despre ceaiul verde se spune că este cea mai cunoscută şi apreciată variantă de ceai dintre toate, atât în rândul consumatorilor, cât şi în cazul specialiştilor, care au realizat asupra acestuia numeroase studii. Este cel mai bogat în ECGC şi se obţine prin prepararea la abur a frunzelor de ceai.
Conform cercetătorilor, antixodianţii existenţi în ceaiul verde au puternice proprietăţi de prevenţie a cancerului de sân, plămâni, stomac, pancreas şi rect, arde grăsimile şi ţine la „respect” nivelul colesterolului, ajutând totodată şi în dietele de slăbit. În acelaşi timp, ceaiul verde reduce riscul apariţiei bolilor neurologice precum Parkinson sau Alzheimer şi riscul apariţiei infarctului miocardic.
Reduce în mod considerabil nivelul de stres, are o aromă moderată, foarte uşor amăruie, spre deosebire de cel negru, care este intens şi amar, în principal datorită taninilor din conţinutul său. Are beneficii inclusiv asupra sistemului nervos şi a creierului.
De partea cealaltă, ceaiul negru se produce prin fermentarea frunzelor de ceai şi are în conţinutul său o mai mare concentraţie de cofeină dintre toate cele trei tipuri mari de ceai care se obţin din Camellia Sinensis, ceai negru, ceai alb şi ceai oolong. Este cea mai bună variantă pentru cei care îşi doresc înlocuirea cafelei. Este extrem de util şi în cazul fumătorilor pasivi, el protejează plămânii care au fost expuşi la fumul de ţigară şi scade riscul apariţiei infarctului miocardic.
Se consumă în principal în combinaţie cu alte ceaiuri, pentru a-şi „îndulci” aroma intensă dată de taninii care îl fac foarte amar. Veţi regăsi pe piaţă ceaiuri negre cu arome de vanilie, scorţişoară, lămâie, fructe uscate şi multe altele.
În funcţie de dorinţele şi cerinţele voastre vă veţi putea alege un tip de ceai pe care să îl consumaţi zilnic, păstrând recomandările specialiştilor.