Atât ceaiul Oolong, cât și cel verde sunt deosebit de benefice pentru organism. Ambele sunt obținute din fruze de planta ceaiului, Camellia sinensis, doar că modul de prelucrare diferă. Infuziile rezultate au, deci, caracteristici diferite.
Ceaiul verde este mult mai cunoscut decât Oolong, sigur, pe meleagurile noastre. Dar în Asia, ceaiul Oolong este foarte apreciat și, implicit, mult mai consumat. Este produs cel mai mult în Taiwan și în provincia chineză Fujian.
Cum se diferențiază cele două ceaiuri? Procesul principal care le ”separă” este oxidarea. Și se referă la expunerea la aer la frunzelor de ceai. În general, cu cât frunzele de ceai sunt mai oxidate, cu atât au o culoare mai închisă.
La ceaiul Oolong, culorile frunzelor pot varia de la verde și gri la maro închis, în funcție de nivelul de oxidare. Dar și alte caracteristici se impun: mărimea frunzelor și perioada de recoltare.
Astfel, gustul final al infuziei cu frunze de Oolong va fi influențat și de locul de cultivare al plantei, nu numai de procesul de prelucrare.
În schimb, la ceaiul verde, frunzele sunt supuse unui proces de încălzire la scurt timp după recoltare, pentru a opri oxidarea, prin prăjire rapidă sau expunere la aburi.
La ceaiul Oolong, frunzele sunt parțial oxidate, dar și răsucite sub forme de spirale sau de mărgele mici. Ele se deschis treptat în contact cu apa caldă. De aceea, astfel de ceaiuri pot fi infuzate de mai multe ori. Iar gustul la fiecare infuzie diferă.
Ceaiul Oolog are o paletă diversă de gusturi. Dulci, de fructe, de miere, dar și de pământ, de lemnoase sau de prăjit și asta pentru că nivelul de oxidare variază de la 8 la 85%.
Ceaiurile Oolong cu un grad mai scăzut de oxidare se aseamănă mai mult cu ceaiurile verzi, în timp ce sortimentele mai oxidate sunt similare ceaiurilor negre.
În schimb, ceaiurile verzi au arome, în general, mai vegetale sau ierboase.
Ceai Oolong: Formosa Jade cu caise, Susan prăjit, Dumbrava Fermecată
Ceai verde: Roza Orientului, Forțe Proaspete, Zmeură – Iasomie
Ceaiurile Oolong și cele verzi conțin cofeină. Așa că persoanele sensibile la această substanță trebuie să fie foarte atente la consumul infuziilor.
Cantitatea de cofeină diferă în funcție de sortiment și de modalitatea de preparare, dar, în general, la Oolong variază între 16,6 mg – 55,4 mg/ ceașcă de ceai (aprox. 240 ml) și 30-50 mg/ ceașcă de ceai la ceaiul verde.