>
Ceaiurile pe bază de plante au un rol important în buna funcţionare a sistemului digestiv. Consumul lor vă ajută să echilibraţi flora intestinală, cea care se ocupă de îndeplinirea anumitor rolului importante în organismul uman.
Tractul digestiv este adesea afectat de diverşi factori, precum o alimentaţie nesănătoasă, stres, tratamente pe bază de antibiotice şi un stil de viaţă dezordonat. Aşa ajunge ca echilibrul florei intestinale să fie tulburat şi de aceea trebuie să luaţi măsuri, pentru a evita agravarea problemelor pe termen lung.
Un mod prin care puteţi face asta este să aveţi un regim alimentar corect, bazat, printre altele, şi pe ceaiuri de plante. Acestea vă pot ajuta împotriva balonării şi a hiperacidităţii gastrice.
Există mai multe tipuri de ceai care vă pot veni în ajutor. Din seminţe, frunze, flori sau rădăcini, acestea se folosesc pentru problemele digestive din cele mai vechi timpuri.
Ceaiul de Coada şoricelului se mai numeşte şi Achillea millefolium şi are efecte benefice asupra organismului precum tratarea anumitor boli sau afecţiuni, datorită conţinutului vogat în alcaloizi sau flavonoide, ori metaboliţi cu un rol foarte important în ameliorarea problemelor digestive. Consumat în fiecare zi, acest tip de ceai va combate balonarea, durerile de stomac şi asigură o digestie uşoară.
Ceaiul de muşeţel are un puternic efect antimicrobian şi antiinflamator, iar consumat în mod regulat va ajuta la reducerea riscului de apariţie a problemelor gastrointestinale. Ajută la combaterea acidităţii gastrice şi la ameliorarea crampelor.
Ceaiul de mentă relaxează sistemul digestiv, va ameliora durerea şi spasmele şi alături de alte ceaiuri care refac flora intestinală poate ajuta la combaterea durerilor abdominale severe, precum şi la refacerea florei intestinale.
Alte plante care consumate zilnic sub formă de ceai vă va ajuta sistemul digestiv sunt: anasonul (îmbunătăţelte calitatea somnului, ameliorează tusea convulsivă şi candidoza, reface flora intestinală), chimenul (pe lângă problemele digestive pe care le combate, acesta ajută şi în cazurile de anorexie, borniştă, hemoroizi sau dismenoree), urzica (ajută la tratarea afecţiunilor digestive, se consumă dimineaţa, după un consult în prealabil cu medicul, deoarece există unele contraindicaţii privind alte boli sau afecţiuni), obligeana şi ghimbirul.