>
Ceaiul de lavandă, alături de ceaiul de muşeţel, ajută enorm în tratarea tulburărilor de anxietate şi de somn. Există numeroase asemănări între utilizarea acestora, dar şi la fel de multe diferenţe.
Lavanda miroase cu totul şi cu totul diferit faţă de ceaiul de muşeţel şi o veţi recunoaşte de la distanţă. Şi mirosul acestei plante are un efect calmant şi relaxant, nu doar consumul ei în mod direct. De aceea se foloseşte şi la scară largă în aromaterapie.
Lavanda se utilizează în diverse forme: ceai, asemenea muşeţelului, sau în infuzii, la fel ca acesta. Mai des, veţi regăsi lavandă sub formă de extract sau ulei, ceea ce nu veţi întâlni prea des în cazul muşeţelului.
Prin consumul de lavandă de vei bucura de dublu beneficiu, atât de toate proprietăţile sale medicinale, cât şi de aroma sa minunată.
Atât lavanda, cât şi muşeţelul, se utilizează pentru a reduce stările de anxietate şi depresie sau oboseala. Îmbunătăţeşte în mod vizibil calitatea somnului şi ajută inclusiv la calmarea crampelor menstruale la femei, ceea ce nu se întâmplă şi în cazul consumului de ceai de tei.
Atenţie, însă, în cazul consumului de lavandă există câteva efecte adverse de care este bine să ţineţi cont atunci când o beţi. În primul rând, aceasta poate provoca constipaţie, dureri de cap, creşte pofta de mâncare şi poate provoca iritaţii ale pielii. Totodată, lavanda poate provoca somnolenţă, de aceea nu este recomandat să o administraţi în timp cu alte suplimente alimentare care sunt pe bază de plante sau medicamente care ar putea avea acelaşi efect.
Specialiştii anunţă că trebuie să mergi de urgenţă la medic în cazul în care experimentezi eventualele reacţii alergice: urticarie, umflarea feţei, a buzelor, a limbii sau a gâtului, ori dificultăţi respiratorii.
Şi ceaiul de muşeţel are efecte secundare, însă nu la fel de pregnante ca în cazul lavandei. La muşeţel ar putea interveni stările de vomă sau ameţelea.