>
Ceaiul de lavandă este considerat, și pe drept, unul dintre cele mai puternice sedative naturale. Este folosit nu numai pentru insomnii, ci și pentru a alunga oboseala, dar și stresul cronic.
Ceaiul de mușețel este și el recomandat celor care au insomnii, fiind chiar unul dintre remediile naturiste cel mai des folosite. Și bebelușii cu vârsta de peste șase luni pot bea, în siguranță, ceaiul de mușețel.
Care dintre cele două ceaiuri, de lavandă și de mușețel, este mai bun pentru o relaxare totală?
Lavanda este o plantă foarte aromată, iar ceaiul făcut din ea nu avea cum să nu fie la fel, sică aromat. Iar electele relaxante ale aromoterapiei se simt din plin.
Cercetările au arătat că planta are numeroase beneficii pentru sănătate, este folosită în mai multe feluri, dar ceaiul este cel mai bun exemplu în acest sens.
Se spune că, dacă vei consuma ceaiul de lavandă, te vei bucura, între altele, de aroma sa inconfundabilă. Dar beneficiile sunt mari! Plus că este foarte ușor de preparat.
De altfel, se procedează ca la mai toate ceaiurile, precum și la cel de mușețel. Torni 200 ml de apă fierbinte peste două lingurițe de flori de lavandă uscate, aștepți câteva minute, iar ceaiul este gata de băut.
Ceaiul de lavandă are și alte beneficii pentru sănătate în afară de a reduce insomnia: poate reduce stările de anxietate și depresie, reduce depresia și oboseala, este bun pentru femeile însărcinate, îmbunătățește calitatea somnului, ajută la calmarea crampelor menstruale.
Are, însă, și efecte secundare: constipație, dureri de cap, iritații ale pielii.
Ceaiul de mușețel are foarte multe beneficii. Somn odihnitor, anxietate, de curățare naturală, accelerează procesul de vindecare, îmbogățește culoarea părului, calmează spasmele, ameliorează durerile menstruale, stimulează imunitatea, remediu în cazul migrenelor. Dar are și proprietăți relaxante. Și se compară chiar cu lavanda!
Ceaiul de mușețel este folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru calmarea problemelor digestive, având efecte antiinflamatoare, dar și de relaxare. Este considerat un calmant și un somnifer natural ușor.
Efectele de relaxare se datorează antioxidantului numit apigenină, care se găsește din abundență în ceaiul de mușețel. Apigenina se leagă de receptori specifici din creier, care pot scădea anxietatea și stimula somnul.
În urma unui studiu la care au participat 60 de persoane, s-a demonstrat că acelea care au primit 400 mg de extract de mușețel zilnic au avut o calitate a somnului mult mai bună decât cei care nu au băut ceaiul. Și au fost mult mai relaxați.
Totuși, lavanda ar fi preferata majorității în cazul relaxării, asta proate și grație aromei de neegalat.