Ioana Filipescu Știri 26.04.2023 13:03

Ceaiul de mușețel și sarcina: este sigur sau nu?

Ceaiul de mușețel și sarcina: este sigur sau nu?

Este benefic ceaiul de mușețel pentru sarcină? Răspunsul nu poate fi decât pozitiv. Ceaiul de mușețel băut în timpul sarcinii are numeroase beneficii, atât pentru mamă, cât și pentru bebelușul ei nenăscut.

Ceaiul de mușețel are multe proprietăți, calmant, antiinflamator, relaxant și antioxidant. Este o licoare care, însă, poate să amelioreze multe dintre stările de disconfort prin care trece o femeie însărcinată. Dar, neapărat de reținut, trebuie consumat cu atenție.

Cât de eficient este ceaiul de mușețel pentru femeile însărcinate

Acum, să descoperim ce se în ascunde în floarea de mușețel, dar și cât ceai și în ce formă îl poate bea o gravidă.

Consumul de ceai de musetel in timpul sarcinii poate fi sigur, dar trebuie consumat cu moderație. Iar dacă o faci așa, vei beneficia de proprietățile lui antiinflamatorii, antispastice și calmante, iar asta îl face deosebit de util pentru tratarea anumitor probleme de sănătate, cum ar fi indigestia, inflamația gâtului, insomnia și stresul.

Ceaiul de mușețel calmează organismul

Ceaiul de mușețel este un ceai medicinal, renumit, în special, pentru proprietățile sale de calmare a organismului. Mușețelul are proprietăți similare estrogenului, hormon important în sarcină, de aceea gravidele pot bea ceai de mușețel, dar în cantități limitate și cu mare atenție la prepararea lui.

Dar trebuie băut, cum spuneam, numai după ce ai întrebat medicul. Iar cantitățile trebuie să fie mici, aproximativ 3-4 căni pe săptămână. Este important să fii atentă când îl prepari, deoarece dacă este foarte concentrat poate să devină toxic. Mare atenție: ceaiul de mușețel nu trebuie combinat cu aspirina niciodată.

Riscurile ceaiului de mușețel băut în timpul sarcinii

Ceaiul de mușețel băut în timpul sarcinii prezintă și unele mici riscuri. Astfel, substanțele cu rol antiinflamator pe care ceaiul de mușețel le conține ar fi periculoase pentru sarcină. Dar, în funcție de istoricul medical al femeii însărcinate, cantitatea de ceai consumată și alte date de care trebuie ținut cont ar diminua, chiar ar elimina riscurile.

Unii medici pot recomanda moderație în consumul de ceai de mușețel în timpul sarcinii, iar alții ar putea să ceară evitarea completă a ceaiului de mușețel în această perioadă.

Aceeași medici recomandă precauție atunci când este vorba despre consumul ceaiului de plante, insclusiv ceaiul de mușețel, de către femei însărcinate. Și asta pentru că nu există destule studii pentru a confirma sau infirma ipoteza că ceaiul de mușețel este benefic pentru femeile gravide.

Care sunt ceaiurile indicate femeilor însărcinate

Dacă ești consumatoare de ceai și ești însărcinată, atunci trebuie să alegi dintre ele, care să nu-ți facă rău în acea perioadă. Pentru o mai mare siguranță pe timpul sarcinii, sunt recomandate ceaiurile de frunze de zmeur sau de urzică. Cele două sunt sunt, în general, considerate cele mai sigure pentru o femeie gravidă.