Ioana Filipescu Știri 22.04.2023 19:13

Ceaiul de mușețel pentru piele: Cum să îl folosești pentru o piele strălucitoare

Ceaiul de mușețel pentru piele: Cum să îl folosești pentru o piele strălucitoare

Ceaiul de mușețel are multe beneficii pentru sănătate, dar el este asociat, cel mai des, cu relaxarea dinaintea somnului. Dar o ceașcă de ceai de mușețel, băută, însă, constant, poate face adevărate minuni pentru piele. Reface echilibrul acesteia, calmează roșeața sau senzația de arsură.

Datorită faptului că stopează inflamațiile, mușețelul are un efect intens de calmare a pielii. Când este aplicat direct pe ten, fie simplu, fie ca ingredient în cadrul cremelor, ceaiul de mușețel redă confortul, previne deshidratarea și reduce rapid înroșirea.

Ceaiul de mușețel pentru piele. Componentele principale

Să dezvăluim acum că există mai multe feluri de mușețel. Cele mai cunoscute soiuri sunt mușețelul german (Matricaria recutita) și cel românesc (Anthemis nobilis).

Dar care sunt componentele active principale ale mușețelului, care vor acționa benefic asupra pielii? Chamazulene, apigenina și bisabolol (levomenol). Uleiurile esențiale obținute din mușețel sunt utilizate pe scară largă în industria cosmetică și în aromoterapie.

– Chamazulenul are rol de dezinfectant, antiinflamator, emolient, decongestiv și antialergic

– Bisabololul are și rol antibacterian. Este, astfel, des întâlnit în compoziția măștilor cosmetice, cremelor și unguentelor. Iar cremele, care în compoziția lor au și un procent de extras de mușețel, ajută la hidratarea și hrănirea pielii. Mai mult, se pot folosi cu succes pentru a calma tenul iritat.

Ceaiul de mușețel estompează cearcănele

Dacă ai cearcăne, dar și alte probleme ale tenului feței, atunci nu ezita să utilizezi mușețelul. Reduce inflamațiile ochilor, cearcănele, umflăturile, dar și conjunctivita.

Acneea, iritațiile sau coșurile se reduc dacă este aplicat ceaiul de mușețel pentru ten. Asta pentru că planta de mușețel are are un puternic rol antibacterian și antiinflamator. Ceaiul de mușțețel tratează și cicatricile apărute după acnee, elimină iritațiile, eczemele și infecțiile.

Vindecă, de asemenea, și arsurile solare, dar împiedică și îmbătrânirea prematură a pielii.

Folosirea ceaiului de mușețel pentru un ten curat

Cum se folosește ceaiul de mușețel pentru un ten curat? Se adaugă o lingură de floare de mușețel uscată sau un pliculeț în 200 ml de apă fierbinte. Se acoperă vasul și se lasă aproximativ 10 minute la infuzat. După ce se răcește, se îmbibă o compresă de bumbac în ceai și se aplică pe tot tenul. Se clătește apoi fața cu apă curată, după 15 minute. Procedeul va fi repetat de câteva ori pe zi.

Pentru eliminarea cearcănelor, a cicatricilor sau a coșurilor, se aplică același tratament, cu comprese. Metoda este folosită pentru a curăța și a hidrata pielea, dar și pentru a regenera țesuturile deteriorate, a înlătura ridurile, a calma iritațiile și feracerea pielii.

Baia de aburi cu ceai de mușețel

Se mai poate proceda la baia cu abouri, metoda fiind indicată pentru tenul uscat și sensibil. Se pun doi litri de apă la fiert, iar când ajunge să dea în clocot, se stinge și, imediat, se pun cinci linguri de mușețel uscat sau cinci pliculețe. Se acoperă vasul, se lasă 10 minute la infuzat.

Se curăță bine tenul feței, apoi se așază un prosop pe cap și se stă deasupra aburilor care ies din vasul unde este ceaiul. Trebuie păstrată o distanță optimă, pentru a nu suferi arderi ale pielii sensibile de pe față.