Ioana Filipescu Știri 20.04.2023 19:39

Ceaiul de mușețel pentru anxietate: Poate ajuta cu adevărat?

Ceaiul de mușețel pentru anxietate: Poate ajuta cu adevărat?

Anxietate, insomnie, depresie. Trei mari probleme de sănătate care au un impact major asupra oamenilor. Un impact negativ. Ce rol ar avea mușețelul? Ei bine, ceaiul de mușețel rezolvă, într-o oarecare măsură, problemele. Sigur, pentru a scăpa definitiv de ele e nevoie de consult medical și de un tratament pe măsură.

Dar astăzi ne vom ocupa doar de mușețelul atât de benefic. Studiile au arătat că are o contribuție în diminuarea acestori stări deloc confortabile și chiar periculoase pentru viețile oamenilor.

Poate ajuta ceaiul de mușețel la diminuarea anxietății?

Conform studiilor, 18% din adulți suferă de anxietate, dar în timp procentul va crește până la 29%. Circa 30% din populație ar putea să sufere de una dintre formele de insomnie. Cum poate fi tratată problema? Sunt mai multe variante de soluții naturale, iar una dintre ele este ceaiul de mușețel.

Vindecătorii tradiționali recomandă, și nu de ieri, de azi, ceaiul de mușețel pentru ameliorarea anxietății, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au fost primii care au ajuns la această concluzie în mod științific. Astfel, a fost efectuat un studiu în 2009, iar cercetătorii au comparat zeci de teste standardizate pentru a măsura tulburarea de anxietate generalizată.

Timp de opt săptămâni un grup de oameni a primit un placebo, altul, format din același număr de indivizi, a luat capsule de mușețel. Cu toții au fost apoi testați, pentru a măsura schimbările în simptomele de anxietate. Ce a rezultat? Cei care au băut ceai de mușețel au suferit o reducere a simptomelor de anxietate.

Ceaiul de mușețel este benefic și pentru insomnie

Ceaiul de mușețel are, după cum spuneam, multe beneficii dacă este consumat constant. Favorizează relaxarea și somnolența, iar eficiența lui este posibilă grație acțiunii sale de sedativ lejer. Mușetelul are și proprietăți inflamatorii, iar somnul în favorizează pentru că ajută la reducerea umflăturilor cauzate de inflamarea asociată cu alergiile.

Depresia poate fi și ea ameliorată dacă vom consuma ceai de mușețel. Tot după un studiu s-a ajuns la concluzia că 85% din cei deprimați au fost descoperiți ca fiind și suferinzi de anxietate. Frecvența anxietății și insomniei pe durata depresiei sugerează că mușetelul ar puta fi de ajutor și pentru alinarea unora dintre simptomele acestor tulburări.

Ceaiul de mușețel are și contraindicații

Stări de vomă sau amețeală sunt stările pe care le poate da ceaiul de mușețel, în cazul în care se consumă cantități foarte mari. De aceea, este recomandat să nu se depășească un consum mai mare de 3-4 căni pe zi.

Iar pentru persoanele care se confruntă cu alergii la mușețel este recomandat să nu consume deloc infuzie de mușețel sau să o facă în cantități mici.