>
Ceai verde sau de iasomie? Pe care ar trebuie să-l alegeți? Greu de dat un răspuns concret, pentru că ambele aduc importante beneficii sănătății organismului. Să încercăm să le analizăm pe fiecare în parte, iar alegerea este doar a ta. Indiferent care va fi, este de bine.
Să începem cu ceaiul verde! Se spune despre el că este o adevărată licoare anti-îmbătrânire, iar ca argument vine orașul japonez Okinawa, unde vârsta de 100 de ani pe care locuitorii o ating este, deja, o normalitate. Acolo unde, foarte important, se consumă foarte mult ceai verde.
Cercetătorii au scos în evidență că un consum regulat poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiace sau maladia Alzheimer, poate ajuta la menținerea densității osoase la un nivel mai bun, poate ajuta la prevenirea bolilor oculare care afectează vederea la vârste mai inaintate, poate ajuta la evitarea accidentelor vasculare cerebrale, dar prelungește și viața, așa cum dădeam exemplu orașul din Japonia.
Există mai multe tipuri de ceai verde, care s-au răspândit în întreaga lume. Cel mai cunoscut dintre acestea este sencha, de altfel, este și cel mai ușor de găsit.
Hojicha, Tencha, Fukamushi Sencha (sau Fukamushi Ryokucha), Genmaicha, Gyokuro, Kabusecha și cel despre care aminteam, Matcha.
De ce trebuie să consumăm ceai de iasomie? Să începem cu documentele care se duc tocmai prin anul 1300, când, în timpul dinastiei Ming din China, ceaiul de iasomie a devenit unul dintre cele mai apreciate ceaiuri in Asia. Ba s-a numărat printre primele ceaiuri aromate exportate din China în Occident. Iar în zilele noastre este unul dintre cele mai consumate ceaiuri din întreaga lume.
Ceaiul de iasomie își merită renumele, aste pentru că are o aromă florală plăcută și un gust special. De asemenea, are o serie de beneficii pentru organism: proprietăți antiinflamatoare, poate proteja împotriva stresului oxidativ și poate susține metabolismul. Sigur, beneficiile sunt mai multe, dar noi am inserat doar câteva.
Ceaiul de iasomie conține antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care au efect antiinflamator și mențin o stare bună de sănătate. De altfel, este demonstrat că polifenolii, precum galatul de epigalocatechină (EGCG), pot anihila radicalii liberi și pot proteja celulele și țesuturile din întregul organism.
Dacă e să vorbim de gust, ceaiul de iasomie bate ceaiul verde, având un gust liniștitor, ușor și floral. Iar dacă e să vorbim de arome, să spunem că poate fi dulce, proaspătă, delicată, subtilă.