Ioana Filipescu Știri 13.07.2023 13:51

Ceaiul de iasomie și somnul: Promovarea nopților odihnitoare în mod natural

Ceaiul de iasomie și somnul: Promovarea nopților odihnitoare în mod natural

De mii de ani, oamenii se folosesc de ceai pentru diverse beneficii pe care aromata băutură o aduce sănătății. Ceaiurile, între care cel de iasomie, pot reduce stresul, anxietatea, dar mai mult, pot îmbunătăți calitatea somnului.

Plantă cultivată de mii de ani, iasomia, renumită pentru florile ei albe și încântătoare, este folosită la produsele aromatice, precum lumânări, parfumuri, săpunuri și loțiuni. Dar gustul ei o face să fie cătutată pentru aromatul ceai. Iar aroma dulce a iasomiei induce starea de relaxare care să te liniștească după o zi grea și să conducă spre un somn liniștitor.

Ceaiul de iasomie, benefic pentru un somn liniștitor

Să spunem pe șleau, ceaiul de iasomie este un aliat al somnului, mirosul iasomiei fiind foarte liniștitor.

În urma unui studiu la care au participat 24 de persoane sănătoase, s-a demonstrat că iasomia a avut efecte sedative. Să menționă că ceaiul de iasomie băut seara, înainte de culcare, trebuie bine ales, adică să optăm pentru o variantă fără cofeină.

Starea de spirit este influențată de aroma ceaiului de iasomie, care influențează două dintre cele cinci simțuri ale organismului.

Tot în urma unor studii s-a ajuns la concluzia că starea de relaxare este profund influențată de simțul olfactiv. Aroma parfumată a ceaiului de iasomie poate declanșa un răspuns al sistemului parasimpatic, care eliberează substanțe chimice, iar acestea ajută organismul să se relaxeze.

Cum preparăm corect ceaiul de iasomie

Dacă tot vrem să bem ceai pentru un somn mai bun, atunci este bine să facem pașii necesari pentru a obține cea mai bună licoare. Cum preparăm, deci, un ceai de iasomie perfect?

  • Pregătim frunzele de ceai de iasomie și punem aproximativ două grame pentru 230 de ml de apă. În cazul pliculețelor, nu mai este nevoie să parcurgem etapa de pregătire.
  • Fierbem apa, dar este recomandat să folosim apă pură sau filtrată, pentru a permite aromei să se dezvolte corect. Apa va fierbe până când ajunge la o temperatură de 70-80 de grade Celsius. Dacă depășim, riscăm ca temperatura să dăuneze ceaiului, care ar putea avea un gust amărui.
  • Infuzăm ceaiul. Frunzele de iasomie trebuie să stea la infuzat între 30 de secunde și trei minute, totul în funcție de felul în care este produs. Recipientul în care se va face infuzia va fi acoperit, pentru a păstra căldura în interiorul acestuia și, astfel, ceaiul să iasă de calitate.

Ceaiurile de plante, între care și de iasomie, conțin mai multe tipuri de compuși naturali cu efect antiinflamator, care aduc beneficii sănătății: antioxidanții, care luptă împotriva stresului, compuși antivirali și antibacterieni, compuși care reduc inflamația, elemente care scad riscul formării cheagurilor de sânge și tensiunii arteriale.