Ioana Filipescu Știri 13.07.2023 15:27

Ceaiul de iasomie și digestia: Calmează-ți stomacul cu elixirul floral

Ceaiul de iasomie și digestia: Calmează-ți stomacul cu elixirul floral

Ceaiul de iasomie a devenit unul dintre cele mai căutate. O cană cu ceai de iasomie este o ocazie de relaxare, o pauză din stresul cotidian, dar înseamnă foarte mult și pentru beneficiile aduse organismului, dacă se bea regulat. Digestia are parte de ”tratament”, dacă vorbim de consumul de ceai de iasomie.

Ceaiul de iasomie îmbunătățește funcțiile organismului, scade colesterolul și reglează tranzitul intestinal, calmând simptomele neplăcute ale indigestiei. Mulți specialiști susțin că antioxidanții din ceaiul de iasomie ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase din organism, dacă este consumat regulat.

Ceaiul de iasomie este bun pentru digestie

Un studiu mai vechi arată că floarea de iasomie a fost eficientă în inhibarea creșterii Escherichia coli specifice sau a unor bacterii patogene. Această bacterie este cauza multor probleme gastro-intestinale și poate provoca greață. Se mai arată după acest studiu, că că floarea de iasomie este foarte utilă pentru reducerea acestei bacterii și în susținerea sănătății intestinale.

Trebuie să avem, însă, în vedere că ceaiul de iasomie are și contraindicații.

Nu este recomandat, sub nicio formă, femeilor însărcinate! Dar nici persoanelor cu afecțiuni cardiace, asta pentru că are un conținut mare de cofeină. Ceaiul de iasomie ar trebui evitat și de persoanele cu hiperaciditate gastrică sau ulcer. Ceaiul de iasomie mărește aciditatea gastrică și cauzează disconfort abdominal, diaree și crampe.

Supradozele, să le spunem așa, trebuie evitate, chiar dacă nu suferi de niciuna dintre afecțiunile pe care le-am enumarat mai sus. Este posibil să avem reacții adverse, în caz contrar, precum dureri abdominale, vărsături, somnolență sau disfuncții renale.

Nu e mai puțin adevărat că ceaiul de iasomie poate interacționa în mod nedorit cu unele medicamente pe care le administrezi. Deci, cel mai bine pentru sănătate este un consult la medic sau să nu uităm să citim prospectul medicamentelor sau indicațiile de pe cutia lor.

Iar cofeina din ceaiul de iasomie poate crește anxietatea, dar se poate avea și alte efecte, e drept, mai ușoare: nelinişte, insomnie, nevoia crescută de a urina, iritabilitate, stomac deranjat, ritm cardiac crescut.

Cum preparăm cel mai bun ceai de iasomie

Ceaiul de iasomie se poate prepara foarte ușor, doar că trebuie să ținem cont de unele indicații. Trei pași sunt de urmat, iar totul durează câteva minute.

Pentru început, pregătim frunzele de ceai, asta dacă nu apelăm la tradiționalul pliculeț, care simplifică situația.

Punem cam două grame de frunze de iasomie la 230 de mililitri de apă.

Apoi, punem apa în ibric și dăm drumul la foc. Este indicat să folosim apă pură sau filtrată, pentru a permite aromei să se dezvolte corect. Nu lăsăm apa să dea în clocot. Temperatura ideală pentru a face următorul pas este de 70-80 de grade Celsius. În cazul în care se duce peste, ceaiul nu va ieșit aromat așa cum ne dorim, ba chiar va prinde un gust ușor amărui.

Urmează infuzatul frunzelor de iasomie. Între 30 de secunde și trei minute surează infuzatul, timp în care ibricul trebuie să fie acoperit.

Turnăm ceaiul prin strecurătoare în cești și toată operațiunea a luat sfârșit. Nu ne mai rămâne decât să-l savurăm, simplu, cu zahăr sau cu miere.