Tudosie Andrei Ceaiuri 30.08.2023 14:34

Ceaiul Assam vs. ceaiul Darjeeling: Înțelegerea diferențelor

Ceaiul Assam vs. ceaiul Darjeeling: Înțelegerea diferențelor

Assam se numără printre cele mai de preț sortimente de ceai cultivate în India. Acesta este remarcabil, în special, datorită aromei sale naturale distincte și culorii vibrantă a infuziei. Descoperit în anii 1800 de exploratorul scoțian Robert Bruce, ceaiul negru Assam rămâne o alegere notabilă pentru cei pasionați de gustul inconfundabil al ceaiului indian.

Ceaiul Assam

Ceaiul negru Assam emană o aromă distinctă însoțită de o notă ușor dulceag amestecată cu accente de malt. Infuzia din Assam capătă o nuanță roșu-vișinie, o adevărată plăcere pentru privirea celor care îl savurează.

Datorită caracterului său puternic și energizant, precum și conținutului ridicat de cofeină, acesta este alegerea ideală pentru prima parte a zilei, de obicei pentru micul dejun.

Datorită consumului său frecvent, ceaiul Assam este adesea asociat cu tradiția britanică, fiind preferat de majoritatea englezilor. În prezent, pe piață există diverse amestecuri de ceai negru cu denumiri sugestive care includ în compoziție ceaiul negru Assam, precum Breakfast tea, English Breakfast tea, Irish Breakfast tea și Scottish Breakfast tea.

Așa cum este cazul oricărui ceai obținut din frunzele plantei Camellia Sinensis, ceaiul negru Assam aduce cu sine o serie de beneficii pentru organism:

-Reduce stresul

-Îmbunătățește memoria

-Accelerează metabolismul

-Menține sănătatea danturii.

Ceaiul Darjeeling

Considerat „șampania ceaiurilor”, Darjeeling se numără printre cele mai distinse variante de ceai negru, grație notelor ce aduc aminte de aromele vinului muscat.

Darjeeling emană o aromă mai subtilă și mai puțin astringentă comparativ cu alte tipuri de ceai negru, totuși cu o complexitate mai pronunțată decât ceaiul verde. În infuzia sa, pe lângă delicatele arome de struguri, vei descoperi și note fructate sau citrice ce adaugă o dimensiune aromată în plus.

Ceaiul Darjeeling are un spectru de beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv prevenirea cancerului și a ulcerului gastric, ameliorarea stării de sănătate orală și sprijinirea eforturilor de pierdere în greutate, datorită conținutului său de catechine și flavonoide.

Un grup important de antioxidanți în ceai sunt compușii polifenolici, recunoscuți pentru capacitatea lor de a contracara efectele radicalilor liberi și a reduce riscul de stres oxidativ. Acești antioxidanți au potențialul de a preveni mutațiile celulare care pot conduce la anumite forme de cancer.

Mai exact, s-a constatat că ceaiul negru poate declanșa apoptoza în celulele canceroase, în special în cele asociate cu leucemia. Aceste proprietăți conferă ceaiului Darjeeling un rol valoros în menținerea sănătății și prevenirea unor afecțiuni grave.