>
La fel ca ceaiul verde sau ceaiul negru, ceaiul alb provine din planta Camelia Sinensis, dar nu este la fel de cunoscut cum sunt ele. Totuşi, este unul dintre cele mai naturale şi sănătoase ceaiuri şi din rândurile următoare vom afla şi de ce.
Se produce într-un mod simplist, ceea ce înseamnă că nu este intens procesat şi deci îşi păstrează proprietăţile nutritive şi gustul deosebit.
Abundă de antioxidanţi şi în componenţa sa vom mai regăsi micronutrienţi, polifenoli, alături de alte substanţe importante pentru organismul nostru ce au rolul de a ajuta în problemele cardiovasculare şi de a întări sistemul nostru imunitar.
Mugurii şi frunzele verzi apicale ale plantei de ceai se culeg de două ori pe an, la începutul lunilor aprilie şi septembrie, atunci când nu sunt fenomene ale naturii care să perturbe procesul. Deci, nu trebuie să plouă, să bată vântul sau să fie frig. Urmează apoi prelucrarea ceaiului, despre care v-am zis deja că este minimă.
Mugurii şi frunzele vor sta la abur preţ de câteva minute pentru a fi protejaţi de oxidare, apoi se usucă într-un mod delicat şi lent. Nu va mai exista apoi niciun alt tratament de fermentare, iar asta îi va conferi ceaiului alb o aromă delicată, simplistă dar agreabilă, cu uşoare accente florale.
Ceaiul alb ar fi apărut în urmă cu aproximativ două sute de ani şi era văzut ca o băutură specială, rafinată, consumată de regalitate. Era exclusivistă şi costisitoare, dar a început ulterior să se răspândească în toată lumea şi preţurile nu au mai fost la fel de mari.
Există mai multe soiuri de ceai alb, diferenţiindu-se în funcţie de părţile care sunt recoltate, precum şi după puritatea lor: