Gabriela Dinu Ceaiuri 02.09.2023 09:02

Ceaiul alb organic: O alegere pură și sănătoasă pentru sănătatea dumneavoastră

Ceaiul alb organic: O alegere pură și sănătoasă pentru sănătatea dumneavoastră

La fel ca ceaiul verde sau ceaiul negru, ceaiul alb provine din planta Camelia Sinensis, dar nu este la fel de cunoscut cum sunt ele. Totuşi, este unul dintre cele mai naturale şi sănătoase ceaiuri şi din rândurile următoare vom afla şi de ce.

Se produce într-un mod simplist, ceea ce înseamnă că nu este intens procesat şi deci îşi păstrează proprietăţile nutritive şi gustul deosebit.

De ce este ceaiul alb o alegere bună, în fiecare zi

Abundă de antioxidanţi şi în componenţa sa vom mai regăsi micronutrienţi, polifenoli, alături de alte substanţe importante pentru organismul nostru ce au rolul de a ajuta în problemele cardiovasculare şi de a întări sistemul nostru imunitar.

Mugurii şi frunzele verzi apicale ale plantei de ceai se culeg de două ori pe an, la începutul lunilor aprilie şi septembrie, atunci când nu sunt fenomene ale naturii care să perturbe procesul. Deci, nu trebuie să plouă, să bată vântul sau să fie frig. Urmează apoi prelucrarea ceaiului, despre care v-am zis deja că este minimă.

Ce tipuri de ceai alb puteţi consuma?

Mugurii şi frunzele vor sta la abur preţ de câteva minute pentru a fi protejaţi de oxidare, apoi se usucă într-un mod delicat şi lent. Nu va mai exista apoi niciun alt tratament de fermentare, iar asta îi va conferi ceaiului alb o aromă delicată, simplistă dar agreabilă, cu uşoare accente florale.

Ceaiul alb ar fi apărut în urmă cu aproximativ două sute de ani şi era văzut ca o băutură specială, rafinată, consumată de regalitate. Era exclusivistă şi costisitoare, dar a început ulterior să se răspândească în toată lumea şi preţurile nu au mai fost la fel de mari.

Există mai multe soiuri de ceai alb, diferenţiindu-se în funcţie de părţile care sunt recoltate, precum şi după puritatea lor:

  • Pai Hao Yin Zhen: conţine lăstari tineri, cu puf fiind cea mai rară şi preţioasă variantă de ceai alb
  • Pai Mu Tan: cea mai răspândită, conţine muguri şi frunze aplicale tinere
  • Shou Mei: conţine frunzele rămase din producerea ceaiurilor anterioare, de calitate superioară
  • Gong Mei: are o aromă diferită, uşor fructată