Ceaiul negru a devenit de mult un prieten al dimineţilor multora. Înlocuit cu cafeaua în toate zonele lumii, ceaiul negru este un bun substitut al acesteia şi din rândurile următoare veţ afla şi de ce.
Se spune că nu este sănătos să consumi cafea în exces, nici ceaiul negru nu este recomandat în cantităţi industriale, însă are cu siguranţă mai multe proprietăţi benefice decât cafeaua şi mult mai puţine efecte secundare.
Dacă nu aţi schimbat deja cafeaua cu ceaiul negru în ritualul dimineţilor voastre poate argumentele următoare v-ar putea schimba opinia. În primul rând, ceaiul negru conţine mai puţină cafeină decât cafeaua, ceea ce face din el un ingredient mult mai sănătos. Ca să înţelegeţi la ce ne referim, am făcut o mică comparaţie, iar nivelul de cafeină dintr-o ceaşcă de cafea este cuprins între 150 şi 200 mg, în timp ce în cazul unei căni de ceai negru este de 60 până la 90 de mg.
Conţinutul bogat de antioxidanţi face din ceaiul negru un adevărat aliat în alimentaţia oamenilor. Şi cafeaua conţine antoxidanţi la nivel mare, numai că aceştia se pierd într-o foarte mare parte, în timpul procesului de prăjire al boabelor.
V-aţi temut poate că bând ceai negru nu veţi avea aceeaşi energie pe care aţi avea-o în mod normal, dacă veţi bea cafea. Nimic mai fals. Acesta îţi va oferi aceleaşi calităţi, în principal datorită teinei care se regăseşte în componenţa sa. Teina, însă, îşi face efectul ceva mai greu decât o face cafeaua. Cea din urmă acţionează imediat, în timp ce teina are nevoie de câteva ore ca să acţioneze.
La amiază trebuie oprit consumul de ceai negru, deoarece teina se absoarbe mai greu în organism şi veţi ajunge să aveţi energie chiar şi atunci când nu vă doriţi. Ea se va absorbi în mod gradual şi vă va da stare de energie pentru o perioadă şi mai îndelungată decât în cazul consumului de cafea.