Gabriela Dinu Știri 20.11.2023 10:12

Cea mai economică centrală pe gaz: Alegerea corectă pentru încălzirea locuinței

Cea mai economică centrală pe gaz: Alegerea corectă pentru încălzirea locuinței

Alegerea unei centrale termice bune spune totul despre factura la energie termică pe care o vei primi în urma utilizării sale. Centralele termice noi asigură un randament ridicat şi o reducere a consumului de gaz.

Ca să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine trebuie să ţii cont de câteva aspecte cheie, de care va depinde căldura din casa ta, precum şi factura de la gaze.

Centrala termică în condensare, cea mai economică

Există o mulţime de modele de centrale termice pe piaţă şi nici informaţiile nu sunt din cele mai specifice. Acum, vă prezentăm cele două tipuri mari de centrale şi, mai departe, în funcţie de nevoile şi bugetul tău, o vei alege pe cea care ţi se potriveşte: centrale termice tradiționale și centrale termice în condensație.

Centralele termice în condensaţie te ajută la obţinerea unui bun raport între calitate, preţ, randament şi consum. Aceasta este recomandată de toţi specialiştii, care spun că le sunt net superioare celor convenţionale. Principiul său de funcţionare este unul simplu şi presupune împingerea vaporilor de apă în echipament, pe care îi condensează prin intermediul unui proces extern, iar căldura ce se obţine se transferă ulterior în sistemul centralei termice. În acest mod se oferă aportul necesar de energie termică şi, implicit, căldura.

De partea cealaltă, centrala termică obişnuită, funcţionarea constituie în arderea combustibilului într-o cameră deschisă, iar gazul fierbinte se ridică prin coşul de fum. O mare parte din căldură se transferă apoi în apa ce se află în rezervorul de stocare, doar că o altă mare parte din energia termică iese prin conducta de aerisire şi este astfel irosită.

Centrala termică în condensare versus centrală termică convenţională

  • în cazul centralei termice în condensare, consumul de energie electrică este redus
  • durata de viaţă a echipamentului în cazul centralei în condensare este de 15 ani, iar la cele obişnuite este de maximum 10 ani
  • având un consum mai mic de energie electrică, o centrală termică în condensare va reduce emisiile de dioxid de carbon

Astfel, conform specialiştilor, cel mai bun tip de centrală de care aţi avea nevoie este cea în condensare, iar preţul uneia porneşte de la 2500 de lei şi poate ajunge până la 5000 de lei, în funcţie de capacitatea pe care o veţi alege.