Ionuț Nițulescu Utile 02.01.2023 03:04

Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Sfântul Andrei. Tradiția rezistă de sute de ani în România

Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Sfântul Andrei. Tradiția rezistă de sute de ani în România

Sărbătoarea Sfântului Andrei, considerat ocrotitorul României, vine cu numeroase tradiții și obiceiuri. Noaptea de 30 noiembrie este una importantă pentru fetele nemăritate. Iată de ce.

Sunt multe superstiții legate de Sfântul Andrei, fiind o sărbătoare extrem de importantă pentru ortodocșii de pretutindeni. Totodată, este și motiv de sărbătoare pentru mulți români care poartă numele sfântului.

Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Sfântul Andrei

Noaptea de 30 noiembrie este una de mare însemnătate pentru fetele nemăritate, fiind considerată magică. De Sfântul Andrei, fetele își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Aceasta este cea mai cunoscută tradiție, însă nu este singura.

Tradiția mai spune că, la miezul nopții, fetele trebuie să stea goale între două oglinzi, cu două lumânări în mâini. În oglinda din spate aceasta va vedea chipul celui care îi este sortit, dar și cum îi va arăta viitorul.

În alte zone, oglinzile sunt înlocuite de un pahar cu apă în care se pune o verighetă. Dacă fetele privesc în pahar la mizeul nopții, îl vor visa pe cel cu care se vor căsători.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Bobotează: când se pune busuioc sub pernă

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Există însă multe alte tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei, pe care oamenii le respectă și acum. În credința populară, usturoiul oferă protecție împotriva strigoilor, de aceea în multe zone ale țării gospodinele atârnă cununi de usturoi ori ung ușile și geamurile cu usturoi zdrobit, pentru a se asigura că duhurile rele nu vor ajuge în gospodăriile lor.

usturoi la casa de sfantul andrei

Spiritele rele nu vor ajunge în casă nici dacă toate cănile și vasele sunt întoarse cu gura în jos în seara de Sfântul Andrei.

Totodată, de Sfântul Andrei se aduc în casă crenguțe de vișin. Dacă înfloresc până la Crăciun, atunci anul care vine va fi unul bogat.

O tradiție păstrată de cei mai în vârstă este cea a celor cepelor care arată cum va fi anul următor. Se pun 12 cepe în pod, una pentru fiecare lună a anului, și se lsă acolo până la Crăciun. Cele stricate sunt semn de ploaie, iar cele încolțite arată semn de bogăție.

Tot de Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit pentru că gospodarii să afle cum va fi recolta de anul viitor, dar şi cât de prospera va fi casa şi familia lui.