Gabriela Dinu Știri 03.10.2022 14:11

Ce sunt Omonimele. Iata 15 exemple

Ce sunt Omonimele. Iata 15 exemple

Folosim cuvinte omoninte în fiecare zi, atunci când comunicăm cu ceilalţi şi fără să ne dăm seama uneori. Din rândurile următoare vom afla ce sunt acestea, care este rolul lor în limba română şi vă vom oferi în acest sens câteva exemple utile.

Definiţia omonimelor este una extrem de simplă, iar asta înseamnă că ele sunt cuvintele care se scriu şi se pronunţă la fel, dar care au sensuri diferite. Adică, sunt cazuri în care sunt identice sau aproape identice, iar acestea sunt cuvintele omonime.

Câteva exemple de cuvinte omonime şi ce reprezintă ele

Omonimele se clasifică şi ele în mai multe tipuri, existând omonime lexicale, adică acele cuvinte care aparţin aceleiaşi clase gramaticale, dar ale căror sensuri sunt diferite, iar originile lor la fel, sunt diferite. Mai exact, vă vom oferi un exemplu în acest sens, pentru a le putea înţelege: cuvântul milă, care poate avea sensul de unitate de măsură, sau emoţia umană.

Omonimele totale sunt acele cuvinte care au formele flexionare identice de singular şi plural, dar a căror origine este total diferită. Adică lac, ce poate fi lac de apă sau lac de unghii, ojă.

Citeşte şi:

Creem sau Cream. Cum se scrie corect?
Unflat sau umflat? Care este varianta corectă

Omonimele parţiale sau falsele omonime sunt acele cuvinte care nu au toate formele flexionare la fel şi care au inclusiv etimologii diferite. De exemplu, a acorda, care înseamnă a da ceva, versus a acorda cu sensul de a regla, aşa cum se întâmplă cu un instrument muzical.

Omonimele lexico-gramaticale sunt cele care au sensuri gramaticale, sensuri şi origini diferite. Cer, ca substantiv, înseamnă ceea ce vedem când ridicăm privirea către nori şi verbul cer, care vine de la a solicita ceva.

Exemple de cuvinte omonime:

  • Bancă – scaun sau instituție financiară
  • Bandă – adeziv, bandă în trafic, bandă de răufăcători.
  • Broască – animal, încuietoare
  • Cadru – ambianță, ramă sau cadru militar.
  • Calcul – matematic sau renal
  • Cațel – câine mic sau cățel de usturoi
  • Clasă – sală de studiu, grup de elemente
  • Drept – ca poziție sau moral, legitim
  • Esență – lichid aromat, esența- principalul component al unui întreg.