Gabriela Dinu Știri 25.03.2023 19:42

Ce se împarte la pomenile de 40 de zile, 3 luni, 6 luni sau un an

Ce se împarte la pomenile de 40 de zile, 3 luni, 6 luni sau un an

Tradiţiile şi obieciurile românilor sunt din cele mai diverse, iar în rândurile care urmează vom vorbi despre ce se împarte atunci când se face un parastas sau o pomană, aşa cum se zice în termeni populari.

La scurt timp după ce o persoană a decedat, apropiaţii îi fac parastas la o anumită perioadă, respectând unele tradiţii şi oferind mâncare şi unele obiecte către persoanele nevoiaşe şi nu numai.

Ce trebuie să împarţi atunci când faci pomană unui decedat?

Primele pomeni care se fac sunt la 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni, 6 luni şi 9 luni, apoi la un an şi se continuă din an an până când se împlinesc 7 ani. Din acel moment, depinde de rude dacă doresc să mai facă sau nu.

Primul parastas are loc atunci când se împlinesc trei zile de la data decesului, fiind şi ziua în care are loc înmormântarea. Urmează în a noua zi de la deces, la 40 de zile şi apoi la 3, 6 şi 9 luni.

Se ţin şi slujbe pentru pomenirea morţilor, care sunt oficiate de către preoţi. Aceştia merg la mormântul decedatului pentru a se ruga alături de familie, după care se face parastasul, pomenindu-se persoana adormită.

De ce se fac parastasul de 40 de zile, 3 luni, 6 luni şi 9 luni?

Ce se împarte la o pomană? Ei bine, conform tradiţiei, sunt câteva lucruri care nu trebuie să lipsească niciodată şi aici vorbim despre colivă, vin, prescuri, colaci, prosoape şi lumânări.

De cele mai multe ori, lucrurile care se împart la o pomană ţin de specificul zonei, aşa că cel mai indicat ar fi să discutaţi înainte cu preotul de la parohia voastră.

Explicaţia pomenilor care au loc după deces este făcută de Biserica Ortodoxă, care explică faptul că primul parastas, de la 3 zile, se face în amintirea Învierii Domnului şi în cinstea Sfintei Treimi. La a 9-a zi se face pomenirea în amintirea ceasului al nouălea, atunci când Iisus Hristos care a murit pe cruce i-a promis raiul tâlharului care se afla la picioarele sale.

Pomana de 40 de zile se face pentru că în ziua cu numărul 40 de la deces se spune că sufletul acestuia este adus de îngeri pentru a treia oară către Sfânta Treime şi are loc judecata particulară a sufletului. Pomenile de 3, 6 şi 9 luni se fac în cinstea Sfintei Treimi.