>
Magistraţii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au cele mai mari venituri dintre instituţiile de profil şi totuşi cer măriri de salariu. CSM este forul care conduce activitatea magistraţilor din România şi, pentru că au salarii foarte mari, pensionarii din această categorie au pensii în aceeaşi notă.
Conform monitorizărilor realizate la nivelul Uniunii Europene, s-a constatat că magistraţii români au cele mai mari salarii din cadrul UE, raportate în mod normal la salariul mediu care se oferă în ţară. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul unor pensii speciale, având în vedere că acestea se acordă în funcţie de salariul anterior avut în muncă, vechime şi altele.
Explicaţia este simplă, statul le oferă salarii mari pentru a evita corupţia în instituţia care o reglementează şi o „urmăreşte”, iar ultima mărire de salariu a făcut ca veniturile lor să „explodeze”. Încă din perioada pandemiei de coronavirus, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au făcut presiuni pentru mărirea salariului, deşi erau oricum printre cei mai bine plătiţi angajaţi din România.
„Oportunitatea emiterii unor ordine de salarizare potrivit cărora indemnizațiile personalului din instantele judecatorești să fie calculate în raport de valoarea de referință sectorială în sumă de 605,22 lei, în vederea asigurării unui nivel de salarizare unitar”, spuneapreşedintele CSM, Bogdan Mateescu.
Măririle au venit, iar salariile sunt pe măsură. De exemplu, la Curtea de Apel, salariul unui judecător cu o vechime de peste 20 de ani în acest post este de 23.000 de lei, şi scade, în funcţie de vechime, după cum urmează:
Salariile sunt mari şi pentru judecătorii fără o prea mare experienţă pe post, iar stagiarii vor avea salarii de 11.949 lei brut, undeva la 1.400 de euro pe lună. Preşedinţii din cadrul Curţii de Apel sunt, de departe, cel mai bine plătiţi, deoarece au peste 20 de ani vechime şi ajung să câştige undeva la 4.600 de euro în fiecare lună.