Victor Dragodan Travel 23.12.2022 09:05

Ce salarii sunt în Japonia și câți bani câștigă cel mai prost plătit salariat de acolo

Ce salarii sunt în Japonia și câți bani câștigă cel mai prost plătit salariat de acolo

Japonia este una dintre cele mai puternice economii din lume, iar capitala Tokyo se regăsește în topul celor mai bogate orașe din lume. Salariile sunt și ele mari, însă doar cei mai îndrăzneți aleg să înceapă o nouă viață în Țara Soarelui Răsare.

Românii au luat cu asalt Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, în speranța unui trai mai bun. Cei mai curajosi au ales să facă carieră în „orașul viitorului”.

Ce salarii sunt în Japonia

În Japonia locuiesc aproximativ cinci-șase mii de români, după cum estimează fondatorul comunitatii românești din Japonia, Geo Scripcariu, citat de Mediafax. Cifrele neoficiale vorbesc însă de aproximativ 10.000 de români.


Află cele mai noi Știri Directe urmărind publicația noastră pe Google News. Te poți abona gratuit AICI. Trebuie doar să apeși pe butonul și steluța ”Urmărește”


Un salariu mediu net în Japonia este în jur de 325,000 de yeni pe lună, adică 2700 de euro, acesta fiind și unul dintre cele mai mari salarii medii din lume.

Pentru a obține un job cât de cât bine plătit ai nevoie să cunoști japoneza, însă din ce în ce mai multe companii acceptă și angajați ce vorbesc dpar  engleza.

Cele mai mari salarii se găsesc în Tokio, Yokohama, Osaka, Nagoya și Kobe, însă acestea variază mult în funcție de domeniu.

Ca idee, un contabil în Japonia primește lunar un salariu brut de 3.900 de euro, un avocat în jur de 8.500 de euro, iar un bucătar poate câștiga pe lună și 4.500 de euro, la fel ca o asistentă medicală.

Printre locurile de muncă cele mai prost plătite în Japonia se numără și cea de chelner. Un angajat la un restaurant primește 3300 de euro lunar. Chiar și așa, comparativ cu România, diferențele salariale sunt uriașe.

Citește și: Ce salarii există în Canada și câți bani ajunge să câștige cel mai prost plătit angajat de acolo

Japonezii, după 60 de ore de muncă

Pe de altă parte, trebuie să te aștepți că și munca este pe măsura salariului. Deși săptămâna de lucru are 40 de ore,  mulți japonezi muncesc deseori și 60 de ore.

Un fotograf din Polonia ce locuiește la Tokyo a fost surprins să descopere foarte mulți japonezi dormind pe străzi. Îmbrăcați la costum, aceștia erau atât de obosiți încât au ajuns sp doarmă pe străzi.

„Fotografiile mele sunt doar un exemplu despre cum merg lucrurile în Japonia. În cultura japoneză ești un simplu nimeni. Ai putea lucra din greu și apoi a doua zi să fi dat afară. Este aproape o obligație să ieși seara cu șeful sau colegii. Apoi a doua zi o iei de la capăt și apare din nou această distanță între oameni. Se comportă mai mult ca mașinării”, a declarat fotograful Pawel Jaszczuk, care trăiește în Tokyo, potrivit vice.ro.