Gabriela Dinu Știri 19.03.2023 12:24

Ce salarii si ce beneficii au angajatii ASF

Ce salarii si ce beneficii au angajatii ASF

ASF este Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, care reglementează şi supraveghează piaţa asigurărilor şi nu numai. Recent, aceştia au retras autorizaţia de funcţionare a companiei de asigurări Euroins, creând un adevărat scandal la noi în ţară.

Motivul a fost acela că societatea nu a avut suficiente fonduri pentru a-şi restabili cerinţa de capital de solvabilitate şi după îndelungi verificări ale celor de la ASF s-a demonstrat că Euroins nu mai este fiabilă pentru aplicarea unei proceduri de rezoluţie.

Ce salarii uriaşe se dau la ASF, autoritatea care a „distrus” Euroins

Angajaţii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România mai au ca sarcini şi controlarea şi verificarea pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a pensiilor private, a instrumentelor şi investiţiilor financiare. Angajaţii de aici sunt plătiţi regeşte, iar preşedintele a fost subiect de presă după ce a primit 15 salarii de câte 12.500 de euro, plus un bonus de excelenţă primit în anul în care o altă mare companie de asigurări de la noi din ţară, City Insurance, a intrat în insolvenţă.

Conform declaraţiei de avere depuse în 2022, preşedintele de la ASF, Nicu Marcu, a avut un salariu lunar net în anul precedent în valoare de 12.000 de euro în fiecare lună. Acesta a primit încă 3 salarii în plus, adăugându-şi astfel încă 36.000 de euro la venitul anual. La toţi aceşti bani încasaţi, s-au mai adăugat şi trei salarii de tip bonus, reprezentând un bonus pentru munca din anul anterior, unul pentru ziua ASF şi încă unul cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Ce salariu are vicepreşedintele ASF

Conform contractelor angajaţilor de la AS, fiecare dintre aceştia au stipulată în contract clauza că munca sa va fi evaualtă şi va primi 50% din salariu pentru buna activitate, 75 % pentru caazul în care munca sa este clasificată ca fiind foarte bună şi 100% în cazul în care primeşte calificativul excepţional.

Prim vicepreşedintele autorităţii, Elena Doina Dascălu, are un salariu lunar în valoare de 35.959 lei, la care se adaugă şi indemnizaţia de membru, în valoare de 18.379 lei. Angajaţii de la ASF mai au parte şi de alte bonusuri, precum prima de vacanţă de 100% din salariul brut, plus alte drepturi în bani, de maximum două salarii brute sau indemnizaţii brute lunare.