>
Minsterul Finanţelor funcţionează prin finanţare de la bugetul de stat şi are în subordine următoarele unităţi: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc – ONJN, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor – ONPCSB şi Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate.
Începând din vara anului 2019, pe când ministru al finanţelor era Eugen Olrando Teodorovici, angajaţii de la minister au primit un spor la salariu pentru condiţii vătămătoare. Unul considerabil, care ţine însă şi de salariul iniţial.
Astfel, creşterea a fost una substanţială, vorbind de un procent de 15% din salariu, iar acest fapt a fost aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă, care a fost publicată imediat în Monitorul Oficial, la acea vreme.
Este deja cunoscut că în minister, în toate cele patru instituţii care i se subordonează, salariile sunt diferite, după funcţia şi experienţă, dar şi răspundere, căci pe umerii lor stau finanţele acestei ţări. Vă prezentăm, în continuare, umătoarele tipuri de servicii care se practică în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, precum şi salariile aferente.
Astfel, de exemplu, anajaţii ANAF sunt foarte bine plătiţi, iar cei mai mulţi din acest domeniu ar primi o remuneraţie lunară de peste 4.000 de lei. Salariul creşte în funcţie de domeniul de expertiză şi aşa ajungem la consilierii superiori, care ar avea un salariu net de 5.100 de lei. Un inspector începător ar porni de la salariul de 3.500 de lei lunar. De reţinut este faptul că la toate aceste sume se adaugă lunar bonusuri considerabile.
Preşedintele ANAF ajunge la un salariu colosal, de până la 16.000 de lei lunar, iar despre vicepreşedinte se ştie că este remunerat cu 11.000 lei lunar. Dacă la ANAF vorbim de salarii uriaşe, trebuie să ştiţi că remuneraţiile sunt chiar mai mari la Ministerul Justiţiei, acolo unde sumele ating cote astronomice.