>
Ministerul Cercetării şi Inovării este un organ ce a început să funcţioneze sub coordonarea guvernului condus de Viorica Dăncilă.
Rolul său este acea de a coordona aplicarea strategiei din programul de guvernare. Domeniul pe care se aplică este cel al cercetării ştiinţifice, a dezvoltării tehnologice şi a inovării.
Începând cu data de 4 noiembrie 2019, după ce guvernul Vioricăi Dăncilă a fost înlocuit de cel al lui Ludovic Orban, Ministerul Cercetării a fuzionat cu Ministerul Educaţiei Naţionale pentru a forma ceea ce este azi Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Salariile de la cercetare nu au fost niciodată de neluat în seamă. Din contră. Un ministru din această structură câştigă lunar suma netăde 12.766 lei, fiind cel mai bine plătit dintre toţi. Directorul de cabinet are salariu fix de 4.478 lei, în timp ce remuneraţiile pentru consilieri variază de la 3960 lei la 4339 lei. Un curier personal cu studii medii ia doar 1501 lei.
Un alt angajat cu un salariu foarte mare în cadrul ministerului este secretarul de stat, care încasează lunar 9734 lei. Consilierul secretarului de stat are şi el un salariu decent, care variază între 941 lei şi 2360 lei.
Şeful serviciului juridic din cadrul Ministerului Cercetării şi Inovaţiei ia lunar un salariu de 6443, secretarul general ia 7618 lei, iar un secretar general adjunct este plătit în funcţie de experienţă şi variază între 6456 şi 6809 lei.
Un director din această structură încasează lunar pânp la 7460 lei, iar şeful de serviciu ia până la 5800 lei. Consilierii de PR ajung şi până la aproape 6000 de lei lunar, fiind unul dintre cele mai bine plătite joburi şi fără să facă parte din organigrama ierarhică. Referenţii au salarii mici de maximum 2100 lei, dar asta şi pentru că le lipseşte experienţa.
Odată ce a fost inclus în Ministerul Educaţiei, posturile de la Cercetare au fost mutate şi ele şi refolosite în scopul întăririi departamentelor. Angajaţii au rămas în continuare membri în administraţia publică centrală şi au drept de iniţiativă şi execuţie în domeniul de politică financiară şi de resurse umane, toate pentru cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare.