Ionuț Nițulescu Știri 23.12.2022 07:49

Ce rase de cai românești există și astăzi și cât costă un exemplar

Ce rase de cai românești există și astăzi și cât costă un exemplar

Românii se pot lăuda cu 13 rase de cai omologate, însă doar cu una 100% autohtonă, originală. Despre calul huțul este vorba, care a reușit să treacă testul timpului, aceasta fiind una dintre cele mai vechi și rare case din întreaga lume.

România deține în patrimoniul său 12 herghelii și 4 depozite de armăsari, prima fiind cea de la Rădăuți, înființată la 1 mai 1792, cu scopul de a asigura cai mai buni pentru cavaleria militară.

România are propria rasă de cai

Bucovina ascunde numeroase comori, printre ele fiind și calul huțul, o rasă arhaică, ce se trage din calcul sălbatic european, sau tarpan, așa cum mai este cunoscut. La rândul lui, talpanul este o specie preisotrică de cal sălbatic, dispărută în prezent.

Numele cailor românești vine de la huțuli, oameni ai munților. Despre huțuli se crede că erau urmașii unor triburi dacice slavizate.

Caii huțuli se regăsesc pe teritoriul țării noastre de sute de ani, însă au fost atestați documentar abia în 1606. De atunci, caii huţuli au reuşit să supravieţuiască până în zilele noastre, fiind rareori încrucișați cu alte rase. Înălțimea medie a huțulului este între 1.40 m și 1.44 m. Huțulul are forță, este robust și rezistă chiar și la temperaturi scăzute.

Rasele de cai omologate în România

Deși huțulul este singura rasă de cai 100% autohtonă, există 13 rase de cai omologate în România, după cum urmează: Semigreu Românesc, Lipițan, Pursânge Englez, Gidran, Trăpașul Românesc, Ardenez, Nonius, Calul de Sport Românesc, Huțulul, Calul de Bucovina, Pursânge Arab, Shagya Arab și Furioso North-Star.

Calul Semigreu Românesc este una dintre ele. Apărută în 1985 la Herghelia Rușețu, această rasă i-a ajutat pe oameni la muncile câmpului și la transporturile grele.

Calul Semigreu Românesc este una dintre cele mai populare și apreciate de cai din Patrimoniul Genetic Naţional. Este un cal uşor de dresat, foarte rezistent la efort în condiţii de climă extreme. A fost creat după două decenii de cercetări şi lucrări de încrucişare, special pentru zona pretenţioasă a Câmpiei Române. Aceștia pot căra o greutate de 3-4 ori mai mare decât cea a corpului lor.

Citește și: Cât costă cea mai scumpă cafea din lume și unde. O poți bea inclusiv în România

Calul Semigreu Românesc poate ajunge la o talie de 1.58 m și poate atinge greutatea de 600 kg.

Lipițalul Românesc, poate unul dintre cei mai frumoși și inteligenți cai, era preferatul aristocraților din trecut. Cu un aspect impunător, lipițanul românesc a fost folosit de-a lungul timpului pentru dresaj, atelaj, evenimente sau concursuri.

Este un cal rezistent și agil, dar și grațios. Lipițanul din România poate avea o talie de 1.60 – 1.62 m, este blând și răspunde bine la comenzi. Doar în două herghelii pot fi admirați caii din această rasă: la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, și la Herghelia Beclean, din Bistrița-Năsăud.

Cât costă un cal de rasă

Preţurile cailor pe piaţa locală pleacă de la 1.000 euro şi pot ajunge şi până la 100.000 euro/exemplar în cazul celor folosiţi în concursurile de sărituri peste obstacole.

Un cal de târg costă între 2000 și 10000 de lei, însă prețul variază mult în funcție de vârstă sau de sex. Pentru caii de rasă, prețurile cresc considerabil. Acestea pot ajunge și la 100.000 de euro.

Caii de rasă ai României reprezintă o comoară vie. Dacă ar fi de vânzare, valoarea lor ar fi de cel puţin 75 de milioane de lei, potrivit oficialilor Romsilva. Au existat oferte de 50.000 de euro, pentru un cal de rasă Lipiţan din patrimoniu.