Ionita Raluca Știri 08.12.2021 12:13

Ce preț a ajuns să aibă carnea de porc în pragul sărbătorilor de Crăciun și Revelion

Ce preț a ajuns să aibă carnea de porc în pragul sărbătorilor de Crăciun și Revelion

De frica prețurilor mari ale cărnii de porc, zeci de mii de români au început să-și facă stocurile încă din luna noiembrie. O decizie înțeleaptă, în condițiile în care carnea de porc se scumpește din ce în ce mai mult cu cât ne apropiem de zilele de sărbătoare. Exact cum se scumpește bradul de Crăciun în preajma Ajunului.

Echipa știridirecte.ro a analizat prețul cărnii de porc din diferite zone ale României și îți prezintă care sunt minimele și maximele. Evident, cel mai mic preț îl găsești în zonele rulale, acolo unde porcul este sacrificat în curte. Lucrurile se schimbă dramatic dacă îți achiziționezi carnea de porc din orașele mari.

Cât costă carnea de porc în București

Un porc întreg, de aproximativ 130 de kilograme costa în urmă cu un an 1600 de lei. Asta înseamnă un preț de 12,3 lei pe kilogram. Acum, în 2021, același porc de 130 de kilograme a ajuns să coste 2000 de lei. Asta înseamnă 15,3 lei / kilogram. În, București este și mai scump, carnea de porc ajungând la 16 lei pentru un kilogram. Prețul diferă în funcție de piețele din Capitală, însă media ramâne 16 lei.

Ca o comparație, în zonele rurale, carnea de porc se vinde cu 12 lei pentru fiecare kilogram, iar în unele zone din Teleorman, prețul poate să coboare și până la 10 lei. Mai jos aveți o listă cu prețurile medii ale cărnii de porc pe care le-am observat în principalele județe ale României.

Iași: 15 lei / kg
Constanța 13 lei / kg
Suceava: 12 lei / kg
Teleorman: 10 lei / kg
Botoșani: 11 lei / kg

La prețurile de mai sus nu sunt luate în considerare specialitățile, cum ar fi șoriciul, coastele, carcasa sau organele. Astfel un kilogram de șorici costă aproxiv 25 de lei, un kilogram de coaste costă 30 de lei, în timp ce carcasa de porc este vândută cu 15 / kg.