Claudiu Melinte Știri 14.09.2021 19:24

Ce pasi trebuie sa faci atunci cand pierzi permisul auto sau iti este furat

Te numeri printre ghinionistii care si-au pierdut portofelul? Nu vrei nimic altceva decat sa gasesti actele. Ai spus si tu asta, nu-i asa? E de inteles de ce! Cozile interminabile si timpul pierdut pentru obtinerea unui nou permis auto sunt descurajatoare.
Ce pasi trebuie sa faci atunci cand pierzi permisul auto sau iti este furat

Soferii care nu declara pierderea sau furtul permisului auto si nu solicta un nou document pot fi sanctionati cu 4 sau 5 puncte amenda.

„In cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permiselor de conducere ori al schimbarii numelui titularului, autoritatile competente elibereaza, dupa caz, un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului inlocuit sau alt permis de conducere. (art. 24 alin. (51) O.U.G. nr.195/2002)

Conform art. 100 alin. 1 pct. 4 din O.U.G. nr. 195/2002 rep. 1 cu modificarile ulterioare, neindeplinirea obligatiei de a solicita autoritatii competente, in termenul prevazut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere in cazul in care acesta a fost furat pierdut sau deteriorat sau nu mai corespunde din punct de vedere al formei si continutul celor in vigoare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni (4 sau 5 puncte-amenda – conform art. 98 alin. 4 lit. b din O.U.G. nr. 195/2002, republicata)”, potrivit Codului Penal.

Acte necesare pentru obtinerea unui nou permis

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a-ti recupera permisul auto, in cazul in care l-ai pierdut sau ti-a fost furat. Acestea sunt actele de care ai nevoie, conform drpciv.ro:

1) Cererea solicitantului care se obtine si se completeaza in format electronic la ghiseu (impreuna cu declaratia de furt/pierdere, dupa caz);
2) Actul de identitate al solicitantului, original si copie;
3) Contravaloarea permisului de conducere – 89 lei, numerar la ghiseu sau metodele alternative de plata[2];
4) Permisul de conducere in original (in cazul motivului deteriorare).

Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere se depune personal de catre titular la oricare serviciului public comunitar regim premise de conducere si inmatriculare a vehiculelor. Duplicatul se elibereaza pe perioada de valabilitate a documentului preschimbat.

Cat dureaza pana obtii un nou permis

In cazul in care odata cu permisul ti-ai pierdut si cartea de identitate, atunci lucrurile se complica putin. In primele 24 de ore de la pierderea acestuia, trebuie sa va prezentati la Directia pentru Evidenta Persoanelor pentru a anunta pierderea si pentru a completa o declaratie pe propria raspundere.

Potrivit legii, eliberarea unui nou buletin se face in maxim 30 de zile de la data inregistrarii cererii la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor. De obicei, termenul este mult mai mic. Se poate elibera insa si in regim de urgenta. Odata obtinut buletinul, puteti sa depuneti actele si pentru recuperarea permisului auto. Asadar, veti pierde totusi cateva saptamani pana cand va veti recupera toate documentele.