Tudosie Andrei Utile 30.06.2023 20:29

Ce nume sunt interzise prin lege în România

Ce nume sunt interzise prin lege în România

În ultima perioadă, în România au apărut tot mai multe nume mai neobișnuite sau amuzante.

Cu toate acestea, în ciuda permisivității legislației noastre în privința alegerii prenumelor de către părinți, există anumite nume care sunt interzise conform legii. Iată care sunt regulile impuse de legislație!

Ce nume sunt interzise în România prin lege

„Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și al altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz.”, se arată în art. 84, alin. 2.

Cu toate acestea, legea nu oferă o listă specifică a numelor interzise, deoarece decizia finală asupra acceptării sau respingerii unui nume rămâne în responsabilitatea ofițerului de stare civilă.

Așadar, există posibilitatea ca ofițerul de stare civilă să nu fie de acord cu un anumit nume, iar în astfel de situații, părinții pot decide să se adreseze instanțelor de judecată. În acest caz, verdictul final va fi stabilit de către magistrați.

Care sunt cele mai amuzante prenume din România

Deși alegerea unui prenume pentru copil poate fi o sarcină dificilă, unii părinți reușesc să devină o sursă de inspirație și amuzament atunci când vine vorba de numele micuțului lor. Mai jos, vă prezentăm o listă cu câteva dintre cele mai comice nume întâlnite în România:

Superman, Ministru, Poliția, Logan, Solenza, Mercedes, Portocala, Televizor, Miss America, Paracetamol, Papanaș, Expertiza, Sentiment-Brusli, Leuștean, Semaforul, Milion, Seif, Strălucirea, Medalion, Mariano-Monamour, Hitler, Bin Laden și lista poate continua, citate de sursa menționată.

Ce nume sunt interzise în alte state

Diverse țări, inclusiv Suedia, au impus restricții cu privire la alegerea anumitor nume pentru copii. Un exemplu este cazul în care un cuplu din Suedia nu a primit aprobarea de a-și numi copilul „Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116”. De asemenea, au fost interzise nume precum „Ikea” sau „Q”.

În Italia, instanțele de judecată au refuzat unor părinți dreptul de a-și numi copilul „Vineri”, deoarece acesta era numele sclavului din romanul „Robinson Crusoe”.

La fel ca în Italia, în China, autoritățile au interzis unor părinți să-și aleagă numele copilului ” @ ” (cunoscut și ca „coadă de maimuță” în terminologia informatică).