>
Contrar așteptărilor legate de luxul și rafinamentul gastronomic asociat liderilor politici, mesele familiei Ceaușescu erau dominate de preparate tradiționale românești. Chiar și în ocazii speciale, precum Revelionul, Nicolae Ceaușescu prefera sarmalele, un preparat clasic, nelipsit de pe masa sa.
Potrivit volumului „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, scris de fiica lui Marin Ceaușescu (fratele mai mare al fostului lider comunist), Nicolae și Elena Ceaușescu nu erau adepții rafinamentului culinar modern sau al delicateselor internaționale, cum ar fi fructele de mare. În schimb, mesele lor reflectau gusturile tradiționale ale românilor:
„Dacă lipseau aceste preparate de pe masă, era vai și-amar!”, povestește autoarea.
Meniul era stabilit cu o seară înainte și era pregătit pentru 8-15 persoane. Bucătăreasa familiei, Irina Sava, se ocupa de preparatele preferate, care includeau:
Chiar și animalele de companie ale familiei Ceaușescu, câinii Corbul și Sarona, beneficiau de mâncare pregătită special:
Această simplitate culinară a fost o constantă a vieții familiei Ceaușescu, reflectând, poate, un paradox între imaginea de putere absolută și modestia aparentă a meselor lor.