Ioan Davidescu Altceva 26.12.2024 23:22

Ce mâncau Nicolae şi Elena Ceauşescu în noaptea de Revelion: „Dacă lipseau era vai şi-amar!“

Ce mâncau Nicolae şi Elena Ceauşescu în noaptea de Revelion: „Dacă lipseau era vai şi-amar!“

Contrar așteptărilor legate de luxul și rafinamentul gastronomic asociat liderilor politici, mesele familiei Ceaușescu erau dominate de preparate tradiționale românești. Chiar și în ocazii speciale, precum Revelionul, Nicolae Ceaușescu prefera sarmalele, un preparat clasic, nelipsit de pe masa sa.

Meniuri tradiționale, nu delicatese

Potrivit volumului „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, scris de fiica lui Marin Ceaușescu (fratele mai mare al fostului lider comunist), Nicolae și Elena Ceaușescu nu erau adepții rafinamentului culinar modern sau al delicateselor internaționale, cum ar fi fructele de mare. În schimb, mesele lor reflectau gusturile tradiționale ale românilor:

  • Sarmale
  • Fripturi la grătar
  • Pui la ceaun
  • Piftie
  • Salată de boeuf

„Dacă lipseau aceste preparate de pe masă, era vai și-amar!”, povestește autoarea.

Ce consumau cei doi soți

  • Nicolae Ceaușescu avea o preferință deosebită pentru preparatele din pește, cum ar fi:
    • Ciorba de pește
    • Plachia
    • Saramura
  • Elena Ceaușescu consuma băuturi dulci, potrivite pentru femei, dar nu exagera niciodată.
  • La mesele lor se servea deseori vin alb și țuică fiartă și îndulcită, băuturi populare, potrivite pentru stilul simplu al acestora.

Organizarea meselor

Meniul era stabilit cu o seară înainte și era pregătit pentru 8-15 persoane. Bucătăreasa familiei, Irina Sava, se ocupa de preparatele preferate, care includeau:

  • Ciorbe acrite din belșug
  • Fripturi la grătar
  • Praz umplut cu carne

Tratamente speciale pentru câini

Chiar și animalele de companie ale familiei Ceaușescu, câinii Corbul și Sarona, beneficiau de mâncare pregătită special:

  • Dimineața, consumau crenvurști.
  • La prânz, se bucurau de mese mai elaborate, precum budincă de brânză cu spaghete sau carne de vită cu zarzavat, preparate cu grijă și ingrediente de calitate.

Această simplitate culinară a fost o constantă a vieții familiei Ceaușescu, reflectând, poate, un paradox între imaginea de putere absolută și modestia aparentă a meselor lor.