Claudiu Melinte Știri 07.09.2021 12:48

Ce înseamnă S Line, S sau RS la mașinile Audi. Asta e adevărata semnificație

Atunci cand vine vorba de S Line, modele S sau RS de la Audi, anumiti soferi fac confuzii. Iata care este adevarata semnificatiilor ale acestora.
Ce înseamnă S Line, S sau RS la mașinile Audi. Asta e adevărata semnificație

Cand vorbim despre S Line, modele sau RS de la Audi, sunt anumiti soferi care fac confuzii. Ca sa nu mai aducem aminte si de siglele S Line care isi fac aparitia, peste noapte, pe anumite modele pe care proprietarii vor sa le „imbunatateasca”.

Astazi am decis sa lamurim foarte clar care este adevarata semnificatie pentru S Line, S sau RS la marca Audi.

Ce inseamna S Line de la Audi?

Atunci cand vorbim despre S Line, vorbim despre o versiune de top a unui model de la Audi. Bineinteles, acesta costa mai mult decat alte versiuni, dar orice ban in plus merita.

Orice cunoscator isi poate da seama ca are de a face cu un model Audi S Line atunci cand il vede. Primul indiciu este emblema S line care se afla, de obicei, pe aripile fata.

Totusi, ne putem da seama foarte usor daca aruncam o privire mai atenta asupra modelului. De exemplu, modelele S line vin cu cu o bara fata ce are un design mai agresiv, cu guri de aer mai mari si cu elemente stilistice lucioase negre. Mai mult, modelele S Line au, de obicei, faruri xenon sau LED.

Si in partea din spate putem vedea ca avem de-a face cu o versiune S Line, deoarece bara nu este una standard si vine cu un difuzor de aer, ornamente pentru sistemul de evacuare, dar si cu stopuri LED.

Versiunile S Line vin si cu suspensii sport, care pot cobora masina cu pana la 20 de mm, iar amortizoarele sunt mai rigide, dar si cu jante de aliaj cu dimensiuni mai mari. Nu spunem ca sunt si ideale pentru drumurile din Romania!

Si interiorul unei versiuni S Line de la Audi vine cu imbunatatiri. In primul rand, vorbim despre un volan cu fund plat si cu trei spite, dar si cu un nou schimbator de viteze.

Modelul de scaune sport ies si ele in evidenta si sunt imbracate in piele. Bineinteles, vorbim si despre suport lombar ajustabil.

Toate aceste imbunatatiri vin si cu un pret, asa ca pentru orice versiune S Line de la Audi, va trebui sa platesti mai mult, in functie de model.

Ce reprezinta modelele S de la Audi?

Modelele S de la Audi sunt destul de usor de recunoscut, pentru ca iti dai seama din start ca nu ai de a face cu o versiune standard, de la producatorul german.

Toate modelele S vin cu sistemul de tractiune integrala quattro oferit standard, dar si cu motoare mai mare, frane imbunatatite, suspensii sport, un design diferit fata de modelele standard dar si cu elemente de fibra de carbon pentru interior. Pe grila fata, toate modelele ofera o emblema „S”, dar si una pe partea din spate. Emblema „S” inlocuieste numele modelului: A3 devine S3, A4 devine S4, A5 devine S5 etc.

In trecut, modelele S de la Audi erau produse pentru a rivaliza cu modelele BMW M sau Mercedes-AMG. Audi S4 era un rival pentru BMW M3 sau Mercedes-Benz C32 AMG. Totusi, lucrurile s-au schimat din 2010, atunci cand producatorul a decis sa pozitioneze diferit modelele S.

Audi a decis sa nu mai ofere motorul de 3.2 FSI V6 pe modelul standard A4 (B8) si sa ofere in schimb modelul S4, care vine cu un motor 3.0 TFSI V6. S4 este considerat un rival pentru modelul BMW 335i.

La fel s-a intamplat si cu modelul Audi A6 (C7). Audi a incetat sa mai ofere, ca optiune, motorul V8 4.2 FSI, iar modelul S6 a primit noul motor 4.0 TFSI.

Dupa cum spuneam, multi soferi fac confuzie intre modelele S de la Audi si versiunile S Line. Acum ca am lamurit acest aspect, trecem la modelele RS.

Ce reprezinta modelele RS de la Audi?

Pentru cei ce nu stiu, RS vine de la RennSport (racing sport – tradus in engleza). Vorbim de modele sport care au preturi extrem de mari si care rivalizeaza cu supermasini de la alti producatori.

Toate modelele RS de la Audi, ofera cea mai noua tehnologie si reprezinta varful de gama oferit de producatorul german. Modelele oferite de aceste vehicule sunt cele mai puternice din intreaga gama. Vorbim despre motoare V8 pentru modelele RS 6, RS 7 si S8, dar si despre motoare de 2.9 litri pentru modele ca RS 5 sau RS 4. Modelel RS 3 ofera motoare de 2.5 litri, in 5 cilindri.

Modelele RS sunt dezvoltate de Audi Sport si sunt construite la uzina din Neckarsulm.

Comparate cu modelele S, modelele RS de la Audi sunt rivale pentru modelele construite de BMW M sau Mercedes-AMG. Audi RS 5 este un rival pentru BMW M4, in timp ce Audi RS 6 este un rival pentru modele ca BMW M5 sau Mercedes-AMG E63.

Bineinteles, vorbim si despre un design exclusivist, pe care orice persoana il poate distinge atunci cand il compara cu un model standard.

Modelele RS ofera un nou design, ce include o bara fata cu guri de aerisire mai mari, grile fata cu emblema modelului (RS 3, RS 4, RS 5, RS 6 etc.), noi praguri laterale, o bara spate ce include un difuzor de aer, dar si binecunoscutele ornamente ovale ale sistemului de evacuare.

Interiorul modelelor RS de la Audi este si el inspirat din lumea motorsportului. Vorbim despre un volan sport cu fund plat, scaune sport, un nou schimbator de viteze, pedale de aluminiu etc. Pe scurt, vorbim de un interior mai putin comfortabil, comparat cu modelele standard.

Cele mai cunoscute modele Audi RS sunt RS 4 Avant si RS 6 Avant. Audi RS 4 Avant este oferit cu un motor de 2.9 litri, V6, ce dezvolta 450 de cai putere si poate accelera de la 0 la 100 km/h in doar 4.1 secunde, in timp ce viteza maxima este de 280 km/h.

Audi RS 6 Avant este, poate, cel mai popular model RS. Modelul C8 este oferit cu un motor V8 de 4.0 litri, twin turbo, ce ofera nu mai putin de 600 de cai putere. Acceleratia de la 0 la 100 km/h se poate face in 3.6 secunde, in timp ce viteza maxima este de 280 km/h.