>
Orice societate înregistrată pe teritoriul României și înregistrată la Registrul Comerțului primește un Cod Unic de Înregistrare, prescurtat, mai simplu, CUI. Începând cu 1 ianuarie 2007, denumirea de CUI s-a schimbat, iar firmele au primit un CIF – adică un Cod de Identificare Fiscală.
În momentul eliberării certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului, o firmă primește un Cod Unic de Înregistrare, alături de numărul de orgine din Registrul Comerțului. În funcție de alegerea fiecăruia, după primirea actelor firma va fi înscrisă într-unul dintre cele trei registre disponibile: persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale sau familiale (IF) sau persoane juridice/societăți (SRL).
Pentru a fi totul mai clar, atunci când ai nevoie de Codul de Identificare Fiscală (CIF), poți găsi această denumire în cerințele legale și sub numele de cod fiscal, CUI (cod unic de înregistrare), în funcție de data la care au fost elaborate textele pe care le urmărești în procesul fiscal. Așa cum spuneam, de la 1 ianuarie 2007, CUI s-a transformat în CIF.
Toate firmele din România pot fi căutate și verificate după Codul de Identificare Fiscală (CIF). Acest lucru se poate face pe site-ul Ministerului Finanțelor sau pe un site specializat în acest domeniu, cum ar fi listafirme.ro sau risco.ro.
Rezultatele acestei căutări pot cuprinde mai multe informații importante despre o firmă, cum ar fi: domeniul de activitate (coduri CAEN), număr de angajați, profit, cifră de afaceri, anul înființării.
Totodată, putem afla și dacă firma care ne interesează prezintă vreun risc din punct de vedere financiar. Dacă a mai fost implicată în contracte/facturi neonorate și dacă este un bun platnic.
Un lucru important de știut este acela că un Cod de Identificare Fiscală (CIF) nu se poate schimba. Din momentul înființării și până la închidere, o firmă va avea același CIF. Singurul lucru care se poate modifica este numărul din Registrul Comerțului. Acest lucru se întâmplă dacă firma este mutată în alt județ.