Ioana Filipescu Știri 04.09.2023 13:24

Ce gust are ceaiul Darjeeling: Explorarea profilurilor sale gustative

Ce gust are ceaiul Darjeeling: Explorarea profilurilor sale gustative

Șampania ceaiurilor! Așa este supranumit ceaiul Darjeeling, unul dintre cele mai apreciate și consumate sortimente de ceai negru. Gustul său amintește de aroma vinului muscat. Și nu numai.

Cum spuneam, Darjeeling este un ceai negru originar din China, dar care a fost preluat de indieni. Provine din planta Camellia Sinensis și este o infuzie ușoară și aurie.

Darjeeling, regiunea aflată la poalele munților Himalaya, este locul perfect pentru cultivarea ceaiului de calitate. Climatul este răcoros, umiditatea este relativ constantă, iar temperaturile înalte la care este situată Darjeeling influențează cantitatea de lumină primită de plantele de ceai. Astfel, frunzele de ceai se dezvoltă lent și au la dispoziție mai mult timp pentru a-și dezvolta aromele.

Ceaiul Darjeeling este de mai multe feluri, asta pentru că diferența este făcută de mai mulți factori, cum ar fi solul, apa, clima, relieful. Aroma și gustul lui sunt date și de timpul de expunere a versanților la soare și de altitudine, dar și de timpul de recoltare.

Perioadele de recoltare ale plentei din care iese ceaiul Darjeeling

Rămânând la ultimul aspect, să spunem că există mai multe perioade de recoltare a plantei din care iese ”șampania ceaiurilor”.

  • Prima recoltare, în martie-aprilie, imediat după primele ploi de primăvară. Ceaiul va avea o culoare și o aromă discretă.-
  • A doua recoltare, în mai – iunie. Ceaiul va avea, de această dată, o culoare arămie, cu frunze de dimensiuni mai mari, cu o aromă tămâioasă, de vin.
  • Recoltarea între prima și cea de a doua etapă, din care va ieși un ceai scăzut, puțin, calitativ. Tocmai de aceea, frunzele sunt folosite pentru ceaiul la pliculețe.
  • Cules în anotimpul ploios, la finalul verii. Este folosit, în special, în amestecuri de ceaiuri.
  • Culesul de toamnă, în lunile octombrie și noiembrie. Frunzele vor fi mai pline, iar ceaiul va avea o culoare mai închisă. Aroma va fi mai puțin delicată, la fel, mai puțin picantă.
  • Culesul între noiembrie și februarie se face foarte rar. Rezultatele sunt slăbuțe, privind calitatea ceaiului obținut.

Gustul ceaiului negru Darjeeling. Explorarea profilurilor sale gustative

Ceaiul Darjeeling este, oarecum, deosebit față de celelalte ceaiuri negre. Are o aromă mai puțin intensă, dar cu note mai complexe decât ale ceaiului verde. Și nu numai aroma de struguri poate fi găsită în ceaiul Darjeeling. Astfel, în infuzia de ceai negreu Darjeeling se vor regăsi arome fructate sau citrice.

Ceaiul, grație aromei sale delicate, poate fi ușor asociat cu biscuiți sau prăjituri. Așa că este perfectă alegerea pentru o gustare în timpul zilei, o ceașcă de ceai negru Darjeeling și niște dulciuri ușoare, chiar crocante. De asemenea, ceaiul despre care vorbim poate fi băut și alături de feluri principale de mâncare pe bază de pui.