>
Șampania ceaiurilor! Așa este supranumit ceaiul Darjeeling, unul dintre cele mai apreciate și consumate sortimente de ceai negru. Gustul său amintește de aroma vinului muscat. Și nu numai.
Cum spuneam, Darjeeling este un ceai negru originar din China, dar care a fost preluat de indieni. Provine din planta Camellia Sinensis și este o infuzie ușoară și aurie.
Darjeeling, regiunea aflată la poalele munților Himalaya, este locul perfect pentru cultivarea ceaiului de calitate. Climatul este răcoros, umiditatea este relativ constantă, iar temperaturile înalte la care este situată Darjeeling influențează cantitatea de lumină primită de plantele de ceai. Astfel, frunzele de ceai se dezvoltă lent și au la dispoziție mai mult timp pentru a-și dezvolta aromele.
Ceaiul Darjeeling este de mai multe feluri, asta pentru că diferența este făcută de mai mulți factori, cum ar fi solul, apa, clima, relieful. Aroma și gustul lui sunt date și de timpul de expunere a versanților la soare și de altitudine, dar și de timpul de recoltare.
Rămânând la ultimul aspect, să spunem că există mai multe perioade de recoltare a plantei din care iese ”șampania ceaiurilor”.
Ceaiul Darjeeling este, oarecum, deosebit față de celelalte ceaiuri negre. Are o aromă mai puțin intensă, dar cu note mai complexe decât ale ceaiului verde. Și nu numai aroma de struguri poate fi găsită în ceaiul Darjeeling. Astfel, în infuzia de ceai negreu Darjeeling se vor regăsi arome fructate sau citrice.
Ceaiul, grație aromei sale delicate, poate fi ușor asociat cu biscuiți sau prăjituri. Așa că este perfectă alegerea pentru o gustare în timpul zilei, o ceașcă de ceai negru Darjeeling și niște dulciuri ușoare, chiar crocante. De asemenea, ceaiul despre care vorbim poate fi băut și alături de feluri principale de mâncare pe bază de pui.