Tudosie Andrei Altceva 30.06.2023 10:38

Ce este Mitul Zburătorului. Ce înseamnă

Ce este Mitul Zburătorului. Ce înseamnă

Cultura românească veche este bogată în mituri și legende populare, care îi conferă un aspect misterios și contribuie la moștenirea unor tradiții remarcabile, recunoscute în întreaga lume.

Ce este Mitul Zburătorului

În tradițiile populare, există o credință conform căreia există o entitate supranaturală numită „Zmeu” care intră în camerele fetelor tinere necăsătorite sau recent căsătorite și le chinuie în timpul somnului. Fetele se trezesc slăbite și fără energie, iar uneori prezintă vânătăi pe corp. Dacă o fată este expusă repetat atacurilor Zmeului, ea se va îmbolnăvi grav și această afecțiune este numită „lipitură”.

Zburătorul este de obicei descris ca un bărbat tânăr care se strecoară în case prin horn sau prin crăpăturile ușilor. Este important ca fetele tinere să fie atente și să închidă ferestrele și ușile în mod corespunzător, pentru a preveni intrarea acestui demon. Dacă Zburătorul nu găsește nicio cale de acces, el își cheamă victima și încearcă să o atragă cu vorbe dulci. Dacă fetele nu răspund, creatura se retrage și dispare.

Mitul Zburătorului a fost larg abordat în literatura romantică, unde demonul era adesea portretizat ca un bărbat atrăgător și seducător, reprezentând dorința nerealizată a femeilor și apărându-le în visuri pentru a le seduce.

Ce semnifică Mitul Zburătorului

Zburătorul este descris ca o ființă lipsită de emoții și compasiune în majoritatea versiunilor populare, deși în multe dintre acestea el se îndrăgostește de o ființă umană. Iubirea dintre Zburător și femeie simbolizează conexiunea dintre cosmic și uman, reprezentând o forță misterioasă și inaccesibilă care poate fi observată, dar nu poate fi controlată sau înțeleasă pe deplin.

Astfel, „Zburătorul” este o entitate lipsită de emoții și compasiune, dar care paradoxal se îndrăgostește de o ființă umană. Acest mit exprimă esența legăturii dintre cosmic și uman, care este inextricabilă și nu poate fi ruptă de niciun factor extern.

„Zburătorul” reprezintă acel sentiment de dragoste nerealizată, acea pasiune arzătoare care persistă în inimă, chiar și atunci când nu este împărtășită.