Gabriela Dinu Auto 27.06.2022 12:05

Ce este garnitura de chiulasă și ce rol are acesta

Ce este garnitura de chiulasă și ce rol are acesta

Pentru cine nu ştia deja, motoarele cu ardele internă au mai multe componente, precum sunt blocul motor, pistoanele, baia de ulei şi chiulasa. Toate acestea au un rol extrem de important în buna funcţionare a autoturismului tău şi în continuare vom afla care este rolul garniturii de chiulasă.

În primul rând, să definim chiulasa. Aceasta este partea de sus a unui motor auto, ce începe din locul în care pistoanele, alt component al motorului, ajung în punctul lor cel mai înalt.

De ce este importantă garnitura de chiulasă pentru o maşină?

Această chiulasă adăposteşte supapele, arcurile de supapă, arborele sau arborii cu came dacă vorbim de motoarele maşinilor în V sau W, stea şi cubultorii şi tacheţii. Tot în cadrul chiulasei se mai găsesc şi bujiile de aprindere, precum şi cele incandescente, dar şi injectoarele.

Mai exact şi pe înţelesul tuturor, chiulasa este fix zona în care motorul se pregăteşte pentru tot ce va avea să aibă loc în camera sa de ardere.

Acum, ce este celebra garnitură de chiulasă şi ce rol are ea? Ei bine, între chiulasă şi blocul motor intervine aceasta, care îşi joacă foarte bine partea, asigurând faptul că motorul este închis etanş. Este o zonă extrem de importantă, asigurând şi accesul către pistoane, şi de aceea blocul motor nu putea să fie lipit sau să fie o singură bucată şi aici intervine garnitura de chiulasă.

Citeşte şi:

Cum poți reseta martorul Check Engine fără să mergi la service. 2 modalități de resetare
Fiecare poziție din tabloul de siguranțe Volkswagen explicate. Ce înseamnă fiecare siguranță în parte

Rolul ei este acela de a închide etanş dar şi de a ajuta atunci când este nevoie ca motorul să fie desfăcut pentru reparaţii şi totodată asigură şi o rezistenţă bună din punct de vedere termin şi mecanic, având în vedere temperaturile care se ating în acel punct.

Este foarte important să vă reglaţi problemele atunci când garnitura de chiulasă se arde sau este defectă, deoarece va pune foarte mari probleme funcţionării motorului, căci acesta va pierde atât ulei, cât şi compresie şi motorul maşinii tale se va strica rapid.