Mocanu Cosmin Auto 27.12.2022 17:37

Ce este filtrul de particule și când trebuie să fie schimbat ca să nu-ți strice complet mașina

Ce este filtrul de particule și când trebuie să fie schimbat ca să nu-ți strice complet mașina

Ce este filtrul de particule? Filtrul de particule este o componentă auto proiectată să oprească particulele emise de motorul mașinii. Acest lucru se întâmplă după arderea combustibilului. În funcție de modelul fiecărui autoturism, filtrul de particule poate fi situat înainte, după catalizator sau între două catalizatoare.

Dar de ce este așa important filtrul de particule? Prezența sa în partea de evacuare a mașinii este esențială pentru reducerea emisiilor extrem de toxice pentru mediul înconjurător.

Ce trebuie să știi despre filtrul de particule

Poți întâlni două tipuri de filtre de particule, și anume filtrul de particule uscat sau pe bază de aditiv. Ambele tipuri sunt curățate, în mod automat, prin creșterea temperaturii din galeria de evacuare a motorului. Procesul poartă numele de regenerare.

Cum se manifestă acest proces?

Poluarea, mai ales cea din mediul urban, este un subiect larg dezbătut la nivel global. Când filtrul de particule este foarte încărcat, motorul elimină particulele nocive. Acest proces are loc pentru ca filtrul să poată fi din nou funcțional.

Există și situații în care regenerarea automată a filtrului de particule nu este posibilă. Atunci, trebuie să apelezi la o procedură specifică pe fiecare model de mașină în parte.

Este de recomandat să te duci la un service auto, dacă nu știi ce trebuie să faci.

În general, producătorii auto recomandă rularea autoturismului cu o viteză constantă. Mai mult, procesul se desfășoară la o turație ridicată, cuprinsă între 1400 și 1600 de rotații pe minut. Totul are loc preț de câteva minute, undeva în afara orașului, pentru a nu întâmpina niciun obstacol.

De ce se înfundă un filtru de particule?

Traficul urban nu permite întotdeauna atingerea unei temperaturi optime de funcționare a motorului, mai ales dacă obișnuiești să folosești mașina doar pentru deplasările la serviciu și înapoi acasă ori invers.

Turațiile scăzute la care motorul poate ajunge, din pricina șoselelor aglomerate, recerilor de pietoni sau a altor condiții nefavorabile de drum, precum și a semafoarelor, nu îi permite acestuia să evacueze eficient toate emisiile rezultate în urma arderii combustibilului, care în loc să treacă prin filtrul de particule, rămân blocate pe suprafața acestuia.

Pentru a amâna cât mai mult înlocuirea unui filtru de particule cu unul nou, specialiștii auto recomandă ca cel puțin o dată pe lună să parcurgi distanțe mai lungi, de cel puțin 80 de kilometri, la o turație de 2500 de rotații pe minut și o viteză constantă de aproximativ 60 de kilometri la oră. Doar astfel poți permite regenerarea corespunzătoare a filtrului de particule.

Când se înlocuiește un filtru de particule?

Durata de viață a unui filtru de particule poate fi cuprinsă între 100.000 și 250.000 de kilometri, în funcție de felul în care îți conduci mașina, de condițiile exterioare și de calitatea combustibilului folosit.

În cazul în care martorul de bord care îți indică probleme la filtrul de particule nu se stinge nici după ce ai realizat curățarea acestuia după indicațiile oferite mai sus, cel mai probabil vei fi nevoit să comanzi un filtru de particule nou. O poți face online, unde găsești orice piese auto pentru VW sau componente auto de acest tip pentru alte mărci de mașini.

Chiar dacă înlocuirea filtrului de particule poate însemna o cheltuială serioasă pentru tine, prețul acestei piese ajungând chiar și la 1.000 de euro, evită să apelezi la ofertele anumitor service-uri auto care anulează din computer funcțiile filtrului, pentru că acest fapt reprezintă o infracțiune. Mai mult decât atât, mașina ta va elimina noxe deosebit de nocive pentru mediu.