Gabriela Dinu Știri 21.04.2022 17:41

Ce este extrasul de carte funciară și cum poți intra în posesia lui și ce documente sunt necesare

Ce este extrasul de carte funciară și cum poți intra în posesia lui și ce documente sunt necesare

Extrasul de carte funciară este un document care poate fi eliberat în două variante, în funcţie de nevoia celui care îl solicită. În continuare veţi afla unde trebuie să vă adresaţi atunci când aveţi nevoie de el şi ce acte vă sunt necesare pentru a-l putea primi.

În primul rând, extrasul de carte funciară se eliberează de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi cuprinde detalii prin care un imobil poate fi identificat, precum numărul de cadastru, suprafaţa acestuia, precum şi alte informaţii cu privire la titularul dreptului de proprietate.

Cum se eliberează un certificat de carte funciară?

În acelaşi timp, în acest extras veţi regăsi informaţii cu privire la dreptul de uzufruct sau detalii despre ipotecă, atunci când este vorba de aşa ceva.

Extrasul de carte funciară poate fi eliberat în două moduri:

  • extras de carte funciară de autentificare, iar acesta se eliberează doar de către notarul public, având ca scop autentificarea actelor notariale care fac referire la acel imobil, în cazul în care acesta urmează să fie vândut;
  • A doua variantă privind acest extras este eliberarea lui pentru orice persoană fizică este interesată cu privire la situaţia juridică a unui imobil, indiferent dacă este sau nu curioasă să-l cumpere.

Acte necesare pentru eliberarea unui extras de carte funciară

Codul Civil reglementează cercetarea extrasului de carte funciară iar în acesta este scris clar că solicitantul nu este obligat să-şi motiveze demersul său nimănui. Pentru o carte funciară de informare va trebui să completezi o cerere tipizată, în care să treci informaţii precum numele tău, adresa de domiciliu, codul numeric personal, precum şi datele imobilului pentru care ai nevoie de ea.

Neapărat trebuie să aveţi în vedere că trebuie să ştiţi numărul de carte funciară al imobilului, numărul topografic, adresa exactă şi localitatea unde se află imobilul.

Cererile se depun în zilele lucrătoare, între orele 8:30 şi 14:00, iar documentul solicitat va fi eliberat doar în intervalul orar 11:00 – 16:00.

Dacă mergi la notar pentru cartea funciară de autentificare, ai nevoie să completezi o cerere, apoi să ai la tine actul de identitate şi o copie de pe încheierea de intabulare.