>
Anşoa este un peşte mic, dar bogat în proteine, care a ajuns să fie un aliment în tendinţele gastronomice. Servit ca o gustare între mese, ca ingredient în diverse preparate în paste sau pizza, anşoa a ajuns să fie utilizat la scară largă şi se găseşte şi în majoritatea supermarketurilor din România.
Se aseamănă foarte mult cu sardinele, au formă mică, îngustă şi o piele argintie. Aparţin ambele aceleiaşi familii de peşte hering, însă în reţete sunt folosite total diferit.
Anşoa are carnea slabă, culoarea închisă şi este suculentă şi moale. Se găsesc murate, la borcan, fiind sărate şi cu un gust intens de peşte. Marii bucătari spun că anşoa este un ingredient care nu ar trebui să vă lipsească din bucătărie, căci îl puteţi servi ca atare, îl puteţi pune într-o varietate de ingrediente şi îl puteţi folosi la diverse sosuri. Nu uitaţi că este foarte sărat şi nu trebuie să mai adăugaţi sare şi în celelalte ingrediente.
Din anşoa puteţi prepara salata Nicoise, folosind-o în loc de ton. La fel, şi în salata Cesar este folosită cu succes, deoarece cu un strop de anşoa îşi schimbă gustul total şi are mult mai multă savoare.
De Tapenade aţi auzit? Ei bine, este o pastă din măsline, anşoa şi capere, specifică francezilor, pe care o puteţi mânca pe pâine prăjită şi pe care o puteţi folosi totodată pe alte preparate din peşte.
Citeşte şi:
Ce este păstrăvul somonat, ce gust are și cum a fost creat acest timp de pește
Cum se face mamaliga. Cat malai sa pui si cat sa lasi la fiert
Anşoa se mai utilizează şi în pastele puttanesca, în care mai adăugaţi roşii decojite, măsline, usturoi şi capere. Din acest peşte puteţi face şi dressinguri pentru salată, după ce mărunţiţi bine peştele, pe care îl veţi amesteca apoi cu maioneză. Se mai utilizează şi în prepararea cărnii de vită.