Gabriela Dinu Știri 17.08.2023 10:17

Ce este burn out şi cum se atinge acest nivel psihologic

Ce este burn out şi cum se atinge acest nivel psihologic

Burn out este un sindrom care încă nu a fost clasificat în categoria afecţiunilor sau a bolilor, dar care indică starea de epuizare completă ce afectează din zi în zi mai mulţi români.

Vorbim despre epuizarea fizică, pishică, emoţională, de care nu poţi scăpa nici atunci când pui tot pe pauză şi îţi iei un concediu de repaus.

Ce este burn out-ul?

Vorbim despre o ardere completă a organismului, de aici şi numele de burn out, în care acesta nu mai reuşeşte să îşi obţină energia de a efectua task-urile de zi cu zi. Nu se poate stabili o cauză precisă a apariţiei acesteia, dar specialiştii tind să creadă că este vorba despre perioade de stres intens la locul de muncă, oboseala cronică şi apariţia depresiei.

Acestea pot afecta toate tipurile de oameni şi se manifestă efectiv ca o lipsă de chef de a face orice. Resimţi o epuizare severă de care nu poţi scăpa, te simţi lipsit de puteri oricât de mult te-ai odihni. Aşa se ajunge la pierderi de memorie, dificultate de concentrare, dureri de cap şi la nivelul ganglionilor limfatici ai gâtului.

Această oboseală cronică ce intervine în timpul burn out-ului poate fi chiar rezultatul unei tulburări psihice sau a unei infecţii ascunse, prezente în organism. Specialiştii recomandă să mergeţi la medic înainte de a lua orice fel de pastile pentru că doar ei sunt cei care vă pot oferi un tratament.

Cum eviţi burn out-ul?

Având în vedere că burn out-ul nici măcar nu a fost inclus pe lista oficială a bolilor sau a afecţiunilor nu există nici un tratament specific pentru acesta. Doar unele recomandări, care încep prin a scădea nivelul de activitate zilnică şi de eliminare pe cât de mult posibil a stresului de zi cu zi. În acelaşi timp, faceţi mişcare şi, acolo unde se consideră necesar, se recomandă inclusiv consiliere psihologică. Este un soi de depresie ce poate fi agravată dacă nu se urmează un stil de viaţă care să vă ajute să ieşiţi din acest impas. Uşor, uşor, pacienţii ajung să aibă din nou încredere în forţele proprii, revin la activităţi treptat, dar trebuie să evite să ajungă din nou în acel punct de oboseală cronică.