Ioana Filipescu Știri 27.10.2023 14:08

Ce activitati poti face la Salina Praid

Ce activitati poti face la Salina Praid

Salina Praid este o mină de sare din județul Harghita, în bazinul munților Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării și care formează triunghiul Praid-Ocna de Jos-Ocna de Sus. În locul vizitat anual de sute de mii de turiști se pot face tratamente, agrement, poze și filmări, relaxare sau achiziționarea de suveniruri. Și multe altele se mai pot face.

Unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa se află la Praid, un depozit de nu mai puțin de 1,2 km x 1,4 km și o adâncime de 2,7 km. Iar asta face ca aerul de acolo să fie foarte bun pentru cei care suferă de boli ale tractului respirator. Este, de asemenea, un ”pansament” pentru infecțiile cronice ale aparatului respirator, amigdalite, sinuzite, astm bronșic, bronșite astmatiforme, diverse forme de alergii, oboseală sau stare de nervi.

Ce activități poți face la Salin Praid?

Sunt câteva atractive, cum ar fi Galeria Vinurilor sau Ștradnul cu apă sărată, dar și Cetatea Rapsonne sau Centrul de Wellness. Sigur, mai sunt traseele de câțiva kilometri pe care-i poți face la pas, într-un splendit colț de natură.

Dar să le luăm, acum, pe rând:

Centrul de speleo și climatoterapie

Pacienții beneficiază aici de asistență medicală permanentă, iar centrul se află la 1250 de metri de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafață. Ca o curiozitate, în acest loc a fost deschisă prima bază de tratament cu aerosoli. Se întâmpla în anul 1960.

Galeria Vinurilor, la 100 de metri sub pământ

Peste 500 de sortimente de vinuri din 25 de zone viticole din șase țări se află în Galeria Vinurilor, o atracție turistică, ce mai, care se află la o adâncime de 100 de metri. Dacă tot ai ajuns la Salina Praid, nu trebuie să ratezi o degustare de vinuri, într-un cadru intim și special, cum este Galeria Vinurilor.

Cel mai modern ștrand din ținut

Ștrandul cu apă sărată de la Praid se află la 200 de metri de la intrarea în mină. În cel mai modern ștrand din zonă, apa provine din salină. Ștrandul are două bazine cu apă sărată, iar în jurul lor sunt amplasate șezlonguri, dușuri, baruri și vestiare. Nu lipsesc, atenție, restaurantele.

Canionul de sare, principala atracție a turiștilor

Canionul de sare este printre cele mai mari atracții turistice de la Praid. Golurile lăsate de exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizolvat și le-a lărgit. Astfel, s-au transformat în lanțuri de lacuri, iar în valea dintre ele s-a format canionul sării.

Centru de Wellness

Piscine, jacuzzi, saune, băi de abur, locuri de joacă pentru copii, terasă cu șezlonguri și sală de fitness! Asta se regăște la centrul de Wellness, aflat în apropierea ștrandului, și este dotat cu bazine cu apă termală sărată.

Mai regăsim la Praid Casa Fluturilor Exotici sau Cetatea Rapsonne, și ele de o atracție aparte.

În Praid, poți face mai multe trasee, printre care traseul Piatra Şiclodului, 7 km, traseul Cetatea Rab (Cetatea Rapsonne), 7 km, 2 ore, sau traseul Valea Creanga Mică Traseu, 14 km, 4 ore.

Alte subiecte interesante:

Mănăstirea Izbuc. De ce e bine să mergi acolo și ce poți face. Program, cazare

Cele mai spectaculoase locuri din Munții Apuseni. E păcat să le ratezi dacă mergi FOTO