Ioan Davidescu Altceva 09.10.2024 22:24

Câți lei costă o pâine cu maia la brutăria Laurei Cosoi. Românii stau zilnic la coadă!

Câți lei costă o pâine cu maia la brutăria Laurei Cosoi. Românii stau zilnic la coadă!

Actrița Laura Cosoi, cunoscută din celebrul serial „La Bloc” de la Pro TV, s-a reinventat într-un mod neașteptat. La 42 de ani, nu doar că își continuă cariera de actriță, dar a intrat și în lumea afacerilor, deținând împreună cu soțul ei, Cosmin Curticăpean, un lanț de brutării care câștigă tot mai multă popularitate în București. Iată cât costă o pâine la brutăria actriței!

Brutăriile lor, în care domnește un aer tradițional, atrag zilnic zeci de bucureșteni. Pâinile aburinde, coapte în cuptoare cu lemne, aduc aminte de gustul autentic al copilăriei, atunci când bunicii pregăteau pâinea în casă. Produsele lor de panificație se diferențiază printr-un detaliu esențial: folosesc maia în loc de drojdie, ceea ce le face mai sănătoase și mai ușor de digerat, un aspect apreciat de nutriționiști și de o bună parte dintre clienți.

Cât costă o pâine la brutăria Laurei Cosoi

La orele de vârf, oamenii stau la coadă chiar și 15 minute pentru a se bucura de pâinea proaspătă, rotundă, a cărei textură și gust sunt îndrăgite de mulți. Printre cele mai populare produse se numără pâinea rustică și cea multicereale, dar și plăcintele cu măr și nucă, o adevărată specialitate a casei.

„Cuptorul Brâncovenesc” este o brutărie artizanală, unde găsești pâine tradițională cu maia, produse din patiseria tradițională românească, umplute cu legume și cu fructe neconservate, totul copt la cuptor cu lemne. Pâinea cu maia are gustul pâinii, din copilărie, făcute de bunici, la țară și coaptă în cuptorul cu lemne.

Asta este, de fapt, rețeta tradițională, pe care o folosim și noi. Asta pentru că nu se folosește drojdie de bere, comercială, ci „drojdie sălbatică”, așa mai este numită maiaua – obținută doar din făină si apă, printr-un proces de fermentare tradițională. Pâinea făcută cu maia nu este numai bună la gust, ci și foarte sănătoasă”, a menționat Laura Cosoi, pe blogul personal, potrivit Click!

Un kilogram de pâine rustică se vinde la prețul de 14,99 lei, în timp ce varianta cu multicereale ajunge la 15,99 lei pe kilogram. Plăcinta cu măr costă 41,99 lei, iar cozonacul tradițional, plin de arome, poate fi cumpărat cu 69,99 lei pe kilogram. De asemenea, cornulețele cu nucă, un deliciu aparte, sunt vândute cu 59,99 lei pe kilogram.

Foto: social media

Deși mulți clienți apreciază calitatea superioară a produselor și gustul inconfundabil al acestora, nu lipsesc și vocile critice. Unii clienți se plâng de prețurile ridicate, considerându-le inaccesibile pentru o parte din populație. Alții menționează faptul că, după ora 15:00, rafturile sunt adesea goale, iar uneori pâinea este vândută deja rece, ceea ce le-a nemulțumit pe câteva persoane. În plus, au fost și comentarii despre atitudinea uneia dintre vânzătoare, despre care clienții spun că nu este tocmai prietenoasă, făcând gesturi nepotrivite la cererile lor.

„Ceea ce o face unică și mai gustoasă este timpul de fermentare, de la 2 la 3 zile. Pâinea cu drojdie este făcută în aceeași zi. Fermentul din maia are lactobacili pre și pro biotice, care ajută la o mai bună și mai ușoară digestie, fără să baloneze. În unele sate, se face pâine la cuptor în fiecare zi.

De aceea, bunica păstra o bucățică de aluat (fermentul inițial) și pentru o dată viitoare (făcea pâine o dată la două zile). Fermenții din numita maia face pâinea mai densă, mai gustoasă, păstrând mirosul și gustul bobului de grâu, iar mineralele se eliberează mai lent, făcându-le sigur absorbția.

Diferența o face coaja, care este foarte tare la pâinea cu maia. Pâinea dospită cu drojdie conține și ea ciuperci benefice, însă consumul îndelungat pentru cei cu afecțiuni gastrointestinale poate cauza neplăceri pe termen lung”, a menționat nutriționista Codruța Pantelimon, pentru sursa citată mai sus.